Ultieme chocolademousse

‘Samen met de abrikozensaus op een lepel is het werkelijk hemels’

Door

Bereiding chocolademousse

Hoe maak je de ultieme chocolademousse? Verwarm eerst de twee eetlepels room iets en los de koffiepoeder erin op. Laat afkoelen. Klop intussen de ei-gelen met de suiker in de Kitchen-Aid schuimig. Voeg dan de afgekoelde koffieroom, de Grand Marnier en de sinaasappelrasp toe en klop alles goed door.  Smelt de chocolade au bain-marie en klop de eiwitten in een vetvrije kom tot stijf, voeg dan de suiker al kloppend toe tot mooi glanzend en stijve pieken. Klop vervolgens ook de slagroom tot lobbig.

Zet de kom met eigeelschuim in de Kitchen-Aid en giet er al kloppend de gesmolten chocolade doorheen. Haal de kom uit de mixer en meng er dan met een spatel een paar lepels geslagen room doorheen. Voeg dan het restant room toe en meng tot egaal van kleur. Tot slot meng je het eiwitschuim door het chocolademengsel. Schep hiervoor met een spatel steeds van onderen naar boven, net zolang tot je een mooi homogeen gekleurd mengsel hebt. Je hebt nu een paar keuzes.

Je kunt er bakjes mee vullen of je kunt het mengsel in een spuitzak doen met een spuitmond naar keuze. De spuitmond niet te klein, want eenmaal meer afgekoeld is de mousse dikker en dan werkt een klein spuitmondje niet. En nu de saus. Breng het abrikozensap aan de kook en kook het in tot een dikte dat de saus aan een lepel blijft hangen. Haal van het vuur en breng op smaak met wat suiker, de vanille en Licor 43. Wel kleine porties serveren, hè!

Nodig voor 6 tot 8 porties:

Mousse

2 el room
1 el poederkoffie
2 ei-gelen (eventueel gepasteuriseerd)
30 gr fijne kristalsuiker
1 el Grand Marnier
2 tl bio-sinaasappelrasp
150 gram chocolade van 60-65%
150 ml room
4 eiwitten (eventueel gepasteuriseerd)
3 el fijne suiker voor de eiwitten

Abrikozencoulis

½ fles Rabenhorst-abrikozensap
½ tl vanille essence
2 el Licor 43 of naar smaak

| Foto: DHC

Wilt u meer lezen? Neem dan een abonnement op DHC.

Standaardportret
Bekijk meer van