Weer naar het museum maar wel anders

Twee vaste routes, vooraf reserveren. Een bezoekje aan het Kunstmuseum gaat voorlopig anders. Toch is directeur Benno Tempel blij.

Door

Overal staan bordjes met pijlen. Groene route: die kant op; de rode, juist dáárheen. Gewoon lekker door het Kunstmuseum dwalen is er niet meer bij. En er mogen ook minder mensen naar binnen. Daarom moet het publiek vooraf via de site reserveren – ook als je een Museumkaart hebt – en krijgt het een ‘tijdslot’, een periode waarbinnen het bezoek moet worden afgelegd.

Directeur Benno Tempel in de binnentuin van het Kunstmuseum. | Foto DHC

En toch is directeur Benno Tempel opgetogen, als we hem donderdag spreken. De pers mag dan alvast kennismaken met de museale variant van het ‘nieuwe normaal’. “Ik loop te stralen. Fijn om alle medewerkers weer te zien,” zegt hij in de lichte en lege binnentuin. “Was het niet dan niet stiekem ook een beetje fijn om alleen door het museum te dwalen de afgelopen maanden? Nee, het was pijnlijk. Er hing de sfeer van een doodshuis. Wat is immers een museum zonder publiek?”

Koninklijk Blauw nog in opbouw

Intussen had de museumstaf de afgelopen maanden wel degelijk de handen vol, vertelt Tempel. “De tentoonstelling ‘Koninklijk Blauw’ over het Delfts blauw was in opbouw. Dat viel plotseling stil. Toegezegde bruiklenen van de Royal Collection in Engeland stonden klaar voor transport, maar gingen weer naar het depot. We hopen dat ze alsnog komen. De tentoonstelling is vanaf 1 juni gewoon open, maar hier en daar staat een bordje als iets er niet of nog niet is.”

En hoe gaat het nu verder? Tempel: “Voorlopig ontvangen we maximaal 800 bezoekers per dag, de helft van wat we eigenlijk aankunnen. Ik houd rekening met een verlies aan het einde van het jaar van 1,5 miljoen euro. Daarom hebben wij samen met de andere grote gemeentelijke musea ook tegen de overheid gezegd dat wij ook steun nodig hebben. Anders komen primaire taken zoals ze de zorg voor de collectie en het kunnen aankopen van belangrijke stukken in het gedrang.”

Rode en groene route in Kunstmuseum

Er zijn dus twee routes waaruit dient te worden gekozen (teruglopen of wisselen kan niet). De rode ‘Berlage-route’ voert langs ‘Breitner vs Israels’, die verlengd is, ‘Ontdek het moderne’ (vaste opstelling) en Koninklijk Blauw. De groene route verbindt de nieuwe A.R. Penck-expositie met Mondriaan en De Stijl (vaste opstelling), werk van Lucassen en de projectenzaal, waar de Haagse kunstenaar Navid Nuur aan het werk is geweest.

Voor meer informatie: zie de site van het museum en een instructiefilm hier

Wilt u meer lezen over kunst en cultuur in Den Haag? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van