Kritiek Amnesty op hard politieoptreden Malieveld

Amnesty International vindt dat de politie zondag buitensporig veel geweld heeft gebruikt tegen demonstranten op het Malieveld. Ook gemeenteraadsleden zijn kritisch.

Door

Amnesty International wil dat het OM en de burgemeester een onderzoek instellen. Vooral het feit dat de politie demonstranten op het hoofd sloeg, is volgens de mensenrechtenorganisatie ‘levensgevaarlijk en vrijwel nooit te rechtvaardigen’. Amnesty heeft ook kritiek op het inzetten van honden. Ook gemeenteraadsleden zijn kritisch. Amnesty zegt in een dinsdag uitgegeven verklaring het politieoptreden nog niet te veroordelen, maar constateert wel dat beelden wijzen op het gebruik van ‘disproportioneel geweld’.

Verschillende partijen in de raad willen uitleg van burgemeester Jan van Zanen. De SP pleit voor een ‘onafhankelijk onderzoek’. “Beelden van de toepassing van geweld tijdens demonstraties maken begrijpelijkerwijs veel onrust los. Daarom moet er onderzoek worden gedaan naar de escalatie op het Malieveld,” zegt fractievoorzitter Lesley Arp. Zij zal de zaak woensdag bij de burgemeester aan de orde stellen in een commissievergadering.

Ook Hart voor Den Haag is kritisch. Fractievoorzitter Richard de Mos:  “Ik wil van burgemeester Van Zanen een feitenrelaas over hoe deze demonstratie zo uit de hand heeft kunnen lopen. Ik wil weten wat de geweldsinstructies waren. En waarom is er gekozen voor de limiet van tweehonderd demonstranten, terwijl het Malieveld ruimte biedt voor tienduizenden demonstranten? Waarom heeft de burgemeester er niet voor gekozen om te de-escaleren, maar juist met harde hand in te grijpen?”

Bijna dertig aanhoudingen en schot

Het was zondag een drukke demonstratiedag. Op de Koekamp ontrolde zich een aangemelde klimaatdemonstratie, die rustig verliep en waarvan de deelnemers zich bovendien aan de coronaregels hielden. Dat gold volgens de politie allemaal niet voor de andere demonstratie, die juist was gericht tegen de coronamaatregelen. In de loop van de middag besloot de burgmeester deze manifestatie daarom te beëindigen. Behalve de ME werden ook agenten te paard, honden en een waterkanon ingezet. De politie hield 29 personen aan; dinsdagmiddag zaten nog zestien van hen vast. Drie demonstranten en zes agenten raakten gewond. Een deel van deze acties speelde zich af rond de Rode Olifant, waarheen mensen waren gevlucht.

Op verschillende momenten liep het ernstig uit de hand. Volgens een politiepersbericht waren ‘verschillende groeperingen uit op confrontatie met de politie. Daardoor waren agenten een aantal keren genoodzaakt geweld te gebruiken’.  Een hondengeleider zag zich zelfs genoodzaakt een waarschuwingsschot te lossen. Hij zou zijn belaagd door demonstranten met een vechthond. Een vrouw werd geraakt door een politiebusje, nadat zij door een agent was geduwd. ‘Dit was nadrukkelijk niet de bedoeling,’ aldus de politie. Maandag verklaarde politiechef Paul van Musscher tegenover de Volkskrant: “Als mensen de regels aan hun laars lappen, het noodbevel negeren, onze waarschuwingen keer op keer in de wind slaan; ja, dan komt er dus een moment dat de politie gaat optreden.”

Filmpjes en commentaar

Op sociale media circuleren verschillende filmpjes en wordt veel commentaar gegeven. De strekking is dat er onnodig en te zwaar geweld werd gebruikt. Op één filmpje is bijvoorbeeld te zien hoe vijf ME’ers een man met een fiets omsingelen en hard op zijn hoofd en op zijn handen slaan.

Persfotograaf en gemeenteraadslid René Oudshoorn (Hart voor de Den Haag) noemde deze beelden op Twitter ‘niet helemaal fris’.  Een ander filmpje toont een op de grond liggende man die lijkt te worstelen met een politiehond. Ook hij krijgt een reeks harde klappen. Op Twitter reageerde de politie specifiek op dit filmpje. Niet te zien zou zijn, dat de man de agenten eerder ‘met een stok’ te lijf ging.

[Dit bericht is maandag om 22.27 uur aangevuld met nieuwe informatie.]

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van