Sterren Preuvenement: ook Haagse chefs schitteren in Slot Zeist

De Haagse culinaire duizendpoot Lisette Ernens bedacht deze keer een evenement buiten de stadsgrenzen: het Sterren Preuvenement in Slot Zeist.

Door

Lisette Ernens heeft weer eens een culinair project bedacht. De duizendpoot zette in het verleden al het jaarlijkse festival Haagse Wereld Hapjes op aan het Lange Voorhout. Ook is ze de bedenker van de Sterrenchef Box: een door een sterrenchef samengesteld menu om thuis af te maken. Ze strikte daarvoor grote namen als François Geurds (FG in Rotterdam), Paul Kappé (Monarh) en Edwin Vinke (De Kromme Watergang). Onder de douche kreeg de Haagse deze keer een nieuwe ingeving: kon ze die chefs niet eens bij elkaar zetten en dan een weekend lang? “Je hebt natuurlijk wel ‘t Preuvemint in Maastricht, maar dat is een openluchtfestival waar allerlei restaurants staan, niet per se sterrenzaken.” De jaarlijkse chef’s table van de Patron de Cuisiniers, waar dit jaar chefs met in totaal 27 sterren aan meededen, komt misschien het meest in de buurt. Ernens: “Ja, alleen is dat maar één avond en anders van opzet, want bij ons kun je ’s avonds ook dansen.”

Sterren Preuvenement

De naam voor het event op 17 en 18 maart was snel gevonden: Sterren Preuvenement. Nadat ze haar ideeën had verwerkt in een site, kreeg ze de chefs al snel mee. Vervolgens was het zoeken naar een geschikte locatie waar iedere kok zijn eigen gerecht in een zaal zou kunnen presenteren.

Slot Zeist.

Een rondleiding door Slot Zeist gaf de doorslag. Ook nu hebben zich weer grote namen gemeld, zoals Wilco Berends (De Nederlanden), Jonathan Zandbergen (Merlet) en Erik de Mönnink (De Swarte Ruijter). Er doen ook twee Haagse sterrenchefs mee: Ronald van Roon (Calla’s) en Erik Tas (’t Ganzenest).

Ook de Haagse sterrenchef Ronald van Roon (Calla’s) doet mee.

Per avond is er plek voor driehonderd gasten, die worden verwelkomd met een glas bubbels en amuses van Alex van Schaik, chef de chateau van Slot Zeist. Daarna kunnen ze zich door tien zalen bewegen. “Je haalt zelf je gerecht op, zodat je – als je wilt natuurlijk – een praatje kunt maken met de chef. Als je eenmaal aan tafel zit, schenkt iemand je een glas wijn in.”

Huwelijksreis

Jammer genoeg wil Ernens de gerechten niet verklappen. En de dresscode? “Feestelijk,” aldus de gastvrouw. “Je mag in gala komen, maar dat hoeft niet. Jeans? Nee zeg, geen jeans!” De avond eindigt met koffie, friandises en likeur. Daarna kan er worden nagepraat in de Blauwe Zaal of, zoals gezegd, worden gedanst in de Spiegelzaal. Zaterdag 18 maart is volgeboekt. Wie een kaartje voor de vrijdag wil bemachtigen, moet ook niet te lang wachten: tijdens het gesprek waren er nog maar twintig kaarten beschikbaar. Ernens maakt zich daar in elk geval geen zorgen om. “We hebben nog drie weken, tegen die tijd is alles uitverkocht.” En dat is maar goed ook, want ze had deze week nog wat anders aan haar hoofd: haar huwelijksreis. “Ik kom tien dagen voor het evenement terug.” Grinnikend: “Dus genoeg tijd om de laatste zaken voor te bereiden.”

Sterren Preuvenement, vrijdag 17 en zaterdag 18 maart, Slot Zeist. Meer informatie: www.sterrenpreuvenement.nl

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Bekijk meer van