[Video] Runderen en lammetjes: eerlijk vlees van Clingendael

Lammetjes op boerderij Clingendael! Dan weten we dat het lente is. Er zijn er maar liefst 45 geboren. “Het springen van die beestjes in de wei is schitterend.” Maar uiteindelijk gaat het om hun vlees.

Door

Voor Conny en Marcel Kleijweg zijn de nachten kort tijdens lammetjestijd, maar het plezier is groot. “Elke dag op de boerderij voelt als vakantie,” zegt Marcel, die de boerderij Clingendael – links van de oprijlaan – al 37 jaar bestiert. Eerst met zijn vader en nu met echtgenote Conny. “Dit is het vrije leven.” En nu er 45 lammetjes zijn geboren, is het helemaal feest. “Het springen van die beestjes in de wei is schitterend,” zegt de boer enthousiast.

Het bedrijf is een vleesboerderij. Onder de noemer Clingendaels Rund verkoopt de familie Kleijweg sinds 2016 zelf het vlees van hun koeien. “Eens in de twee tot drie maanden brengen wij een koe naar de slachter,” vertelt Marcel. “Daar staat het dier een dag of twee op stal en wordt het gevoerd. Daarna wordt de koe geslacht. Dat levert het dier minder stress op.” Het vlees wordt ingevroren en verkocht aan Hagenaars uit de buurt.

 

Ook de lammetjes gaan als ze volgroeid zijn naar de slachter. Kleijweg: “Daar heb ik geen moeite mee: het is mijn werk. En ik weet dat de dieren een goed leven hebben gehad.” Zijn vrouw Conny heeft er meer moeite mee. “Ik heb weleens een koe die erg lief was, een jaartje langer uit de handen van de slachter kunnen houden.” De boerin geeft alle dieren een naam. “Daar luisteren zij ook echt naar.”

Eerlijk vlees

De familie Kleijweg wil een eerlijk stuk vlees aan de man brengen: van de boer rechtstreeks naar de klant. “Er zit geen koopman of supermarkt meer tussen en zo houden wij er ook financieel meer aan over,” legt Marcel uit.

 

 

Ik heb weleens een koe die erg lief was, een jaartje langer uit de handen van de slachter kunnen houden.
Marcel Kleijweg

 

Conny: “Die massastallen willen wij hier niet. Dat is niet onze insteek. Wij willen zo goed mogelijk voor de dieren zorgen.” Haar man sluit zich hierbij aan. “Het is mooi om een eerlijk stuk vlees te verkopen. Wij zien dat daar echt behoefte aan is en het geeft mij voldoening dat mensen weten wat er op hun bord ligt.” Je proeft het verschil echt,” volgens Conny. “Het vlees is veel malser en lekkerder.”

De koeien en kalfjes, de schapen en lammetjes lopen zo veel mogelijk buiten rond: in de weilanden van Clingendael, langs de Bezuidenhoutseweg en in de Duivenvoordsepolder. “In de zomer gaan zij helemaal niet meer op stal,” zegt de boer. Daarnaast scharrelen er nog meer dieren op en rond de boerderij: kippen, paarden, pony’s, geiten en konijnen. “Als het hek is geopend, mag iedereen naar de dieren komen kijken,” zegt Conny.

Op donderdag en zaterdag is iedereen welkom om vlees te kopen. Verwacht geen luxewinkel met pinautomaat. “We bewaren het vlees gewoon in de vriezer.” Contant betalen is de enige optie. “Als het vlees is verkocht, gaat er pas weer een dier naar de slachter,” zegt Marcel. “We onderzoeken nu ook of we in de toekomst schapenvlees gaan verkopen. Daar is veel vraag naar.”

Clingendaels Rund, open op donderdag (14.00-17.00 uur) en zaterdag (10.00-14.00 uur), Clingendael 5 in Wassenaar, grens Den Haag. Meer informatie: www.clingendaelsrund.nl

Standaardportret
Bekijk meer van