‘Groentebroers’ nemen afscheid van Archipel

Feest met een lach en een traan, zaterdagmiddag in de Exotenhof in de Bankastraat. De groente- en fruitzaak van de ‘groentebroers’ Van Starkenburg ging na veertig jaar over in andere handen.

Door

Na vier decennia trokken de ‘groentebroers’ Dirk en Koos van Starkenburg de deur van hun groente- en fruitzaak ‘de Exotenhof’ in de Bankastraat voor de laatste keer achter zich dicht. Van de handel in artisjokken, kumquats en exotische druivensoorten maken zij de overstap naar paneeldeuren. De broers vinden het welletjes geweest na zo veel jaren keihard werken en kiezen voor meer regelmaat en vrije tijd. “Maar naarmate de einddatum dichterbij komt, heb ik er wel een dubbel gevoel bij,” geeft Dirk toe. “Het is toch veertig jaar van je leven.”

De broers hebben hun winkel in hartje Archipelbuurt verkocht aan een Turkse groenteboer die dezelfde naam blijft hanteren en het vaste personeel heeft overgenomen. “Dat was een keiharde voorwaarde,” zegt Koos, die vooral de vaste klanten gaat missen. “Gelukkig blijft, op ons na, alles zoals het is.” In al die jaren is er heel wat gebeurd in de winkel, die afgeladen is met vrijwel alle groente- en fruitsoorten en kruiden die er maar te koop zijn. “De Exotenhof is en blijft dé winkel voor de kookgek. 98 procent van je boodschappenlijstje vind je hier,” weet Dirk.

Groentebroers

De liefde voor groente en fruit zat er al op jonge leeftijd in. “Onze vader werkte bij een groothandel en voorzag groentewinkels van groente en fruit,” vertelt Koos, die veertig jaar geleden samen met zijn broer zes groente- en fruitzaken startte in Den Haag. “De leukste, in de Archipel, bleef over. Die zaak heette eerst De Prijstuin, een gooi- en smijtwinkel. Veel voor weinig.”

 

De Exotenhof is en blijft dé winkel voor de kookgek.
Dirk van Starkenburg

 

Dat concept pasten de ondernemers na enkele jaren aan. Ze transformeerden de Exotenhof tot exclusieve groentezaak met een immens aanbod. In Brussel, waar een veel groter aanbod is, halen zij hun groente en fruit op de groothandelsmarkt. Dirk: “Betere kwaliteit en ik vind het belangrijk om de producten zelf te proeven, te ruiken en te voelen. Liefde en passie voor het vak, dat is altijd onze formule geweest.”

Koningin Máxima

In de loop der jaren hebben de broers een vast en trouw klantenbestand opgebouwd. “Je bent in zo’n straat echt de buurtwinkel,” legt Koos uit. “Die 90-jarige klant die slecht ter been is, brengen we even naar huis of we bezorgen aan huis aan mensen die ziek zijn. Dat doe je gewoon.” Zelfs in Paleis Huis ten Bosch liggen de producten van de Exotenhof op het bord. “De chefs doen regelmatig inkopen bij ons. Koningin Máxima is hier zelfs weleens geweest.” Dat geldt ook voor andere Bekende Nederlanders, zoals Sandra Schuurhof, Barry Hay, Herman Tjeenk Willink, Patty Brard, Aus Greidanus en Joke Bruijs. Over die laatste heeft Koos nog een mooie anekdote. “Er was een keer een koelmonteur, type Haagse Harry, bij ons aan het werk. Hij zag Joke Bruijs staan in de winkel en begon te roepen: ‘Kèk nâh, Jauke Brèùs.’ We schaamden ons kapot en ze is nooit meer langsgekomen.”

Dirk en Koos zullen in de Archipel nog regelmatig hun gezicht laten zien. “We hebben al een paar opdrachten uit de buurt voor paneeldeuren.”

Wilt u meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

Standaardportret
Bekijk meer van