Podcast DHC: Vrienden maken zonder cadeautjes

In aflevering 3 van de podcast ‘Wegwijs in het IJspaleis’ gaat het over de invloed van geld op de formatie: ‘Iedereen heeft een prijs.’

Door

In aflevering 3 van ‘Wegwijs in het IJspaleis’, de politieke podcast van Den Haag Centraal waarin we het hebben over de nasleep van de gemeenteraadsverkiezingen, gaat het over de invloed van financiën op de formatie. De gast is bestuurskundige en econoom Wimar Bolhuis. Bolhuis is hoofdeconoom bij adviesbureau Ecorys, universitair docent en podcasthost. Hij schreef onder meer het boek ‘Waarom elke formatie faalt’ en weet veel over het doorrekenen van verkiezingsprogramma’s.

Prijs

Deze week lijkt de formatie dan echt begonnen. Informateurs Geerten Boogaard en de inmiddels omstreden Gert-Jan Oplaat hebben met de meeste partijen in de Haagse gemeenteraad gepraat en hun gevraagd of ze ook maar de kleinste mogelijkheid zien om met Hart voor Den Haag in zee te gaan en samen een stadsbestuur te vormen. Maar de een na de ander haakt af.

De insteek van Richard de Mos en co lijkt die van een marktkoopman: iedereen heeft een prijs. Als je maar genoeg biedt, bijvoorbeeld door een partij vrij spel te geven op een voor haar belangrijk onderwerp, dan gaan ze uiteindelijk wel overstag. En eerlijk is eerlijk: cadeautjes uitdelen om verschillen te verbloemen is een bekende en bewezen strategie. Toch laat de timing te wensen over. De gemeentekas is aardig leeg, dus geld om cadeautjes uit te delen is er praktisch niet.

In plaats van geld gebruiken om plooien glad te strijken, zijn er juist stevige keuzes nodig. Laat nu juist daar het verschil zitten tussen de partijen waarmee Hart voor Den Haag verder wil. Moeten de lasten omhoog of wordt er flink bezuinigd op het sociaal domein? Daar ben je niet zomaar uit.

Keuzes

Met een structureel tekort op de begroting geldt nu nog meer: formeren betekent keuzes maken. Begin dit jaar presenteerde de gemeente een onafhankelijk rapport met een ‘menukaart’ aan opties voor een nieuw stadsbestuur om de kas te spekken. Met Bolhuis praten we over welke keuzes er voorliggen aan de formatietafel en wat voor strategie er handig is. Ook bespreken we aan welke knoppen de gemeente kan draaien, zowel qua geld als qua beleid. Wat zouden de hoofdrolspelers nu moeten doen? Je kan in een campagne nog zoveel voorspiegelen en beloven, de cijfers onder de streep moeten uiteindelijk gewoon kloppen.

Aflevering 3 van ‘de podcast Wegwijs in het IJspaleis’ kun je beluisteren via het podcast-platform of www.denhaagcentraal.net/podcast. Contact: podcast@denhaagcentraal.net

 

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van