Opvang asielzoekers Sportlaan mogelijk tot en met 2033

De kans dat het oude Rode Kruis Ziekenhuis tot en met 2033 gedeeltelijk als AZC wordt gebruikt, is aanzienlijk.

Door

Dat blijkt uit de laatste planning van de gemeente. Er is nu nog een jaar nodig voor het verstrekken van vergunningen en de verbouwing. “Vanaf 1 november 2025 gaan we inhuizen,” zegt wethouder Mariëlle Vavier ter toelichting op het meest recente bericht aan de gemeenteraad. Dat betekent dat de aan de buurt beloofde duur van de opvang van vijf tot zeven jaar meeschuift. De termijn begint als alle asielzoekers en statushouders binnen zijn. Dat wordt vermoedelijk begin 2026. De gemeente heeft in de zomer een bindende overeenkomst met het COA ondertekend.

Maar er is een kans dat het nog later wordt. De Stichting Wijkbelang Segbroek, tegenstander van een AZC van deze omvang, heeft aangekondigd dat zij naar de rechter stapt. Als ze dat doet en als er ook nog een gang naar de Raad van State volgt, betekent dit extra vertraging. En daarmee schuift er periode van vijf tot maximaal zeven jaar nog verder naar achteren. Vavier: “Alles is gericht op vijf jaar vanaf de inhuizing. Maar als er vertraging ontstaat, schuift dat op. Daarom hoop ik dat ik overtuigend genoeg ben.” Daarmee roept Vavier de buurt impliciet op af te zien van procedures.

Definitieve invulling

De wethouder onderstreept tegelijk dat de gemeente meteen ook kijkt naar de ‘definitieve invulling’ van de Rode Kruis-locatie. “Aan dat plan wordt gewerkt. In de loop van het komende jaar wordt er een planuitwerkingskader (PUK, red) aan de raad voorgelegd.” De plek wordt bestemd voor woningbouw, voor de helft in de sociale sector. Ook wordt gedacht aan ouderenwoningen en woningen voor starters. Nog niet duidelijk is of het hele ziekenhuiscomplex wordt gesloopt of dat het gedeeltelijk wordt verbouwd.

Intussen is een deel van het complex in gebruik genomen als winteropvang voor daklozen. Daar heeft de raad zich nog niet over gebogen, maar Vavier verwacht dat die akkoord gaat. Doordat er ook nog met omwonenden moest worden overlegd, is ook hier qua procedures vertraging ontstaan.

 

Het overleg met de bewoners verloopt goed, maar er is ook weerstand
Wethouder Vavier

 

De plannen van de gemeente veroorzaakten eerder in de omliggende wijken grote onrust. Maar een meerderheid van de raad stemde ermee in. Dat wil zeggen dat het oude ziekenhuis geschikt wordt gemaakt voor asielzoekers (440), statushouders (30 à 40), dakloze gezinnen (50 personen), jongeren uit een beschermd wonen-traject (30) en starters (105). In totaal gaat het om ongeveer 750 opvangplekken.

Met name sinds de commotie in de omgeving ontstond is een groot aantal overleggen met bewoners gevoerd, in grotere bijeenkomsten maar ook in werkgroepen. Daarin is onder meer gesproken over de veiligheid. “Het overleg loopt goed, maar is ook weerstand. Ik wil nog vaker met de omwonenden overleg voeren,” aldus Vavier.

De wethouder ziet in de aangekondigde intrekking van de Spreidingswet geen aanleiding om haar beleid te wijzigen, laat staan om het hele plan af te blazen. “Nederland dient zich te houden aan de internationale verdragen. Daar dienen dus ook de gemeenten aan mee te werken. Dat we nu met een kabinet zitten dat geen stabiel beleid voert en elke week met iets anders komt, helpt niet mee. Wat het kabinet doet is ondermijnend,” aldus Vavier.

Standaardportret
Bekijk meer van