Raad stemt in met opvang in voormalig Haga-complex

Het omstreden plan om 750 tijdelijke opvangplekken te realiseren voor onder meer asielzoekers en dakloze jongeren in het voormalige Haga-complex aan de Sportlaan gaat door.

Door

De collegepartijen kregen steun van de ChristenUnie/SGP, de Haagse Stadspartij en de SP voor de financiering van het oude ziekenhuis, waar de komende vijf tot zeven jaar kwetsbare groepen onderdak vinden.

Maar de manier waarop B&W de plannen communiceerde aan de buurtbewoners in de Vogelwijk verdient geen schoonheidsprijs, erkenden verantwoordelijk wethouders Martijn Balster (PvdA, volkshuisvesting), Mariëlle Vavier (GroenLinks, inclusie) en Nur Icar (Denk, participatie) donderdag in het laatste raadsdebat voor het zomerreces.

Kort geding

Omwonenden dachten dat zij mochten meebeslissen over welke doelgroepen en hoeveel mensen er in het vroegere Rode Kruisziekenhuis zouden komen, maar dat was nooit de bedoeling. Dit debat ging daar ook niet over; het ging over de financiering van het complex ten bedrage van 26,5 miljoen euro om de plannen te kunnen uitvoeren.

Omdat 26 buurtbewoners wilden dat het participatieproces opnieuw zou worden doorlopen, spanden zij vorige week een kort geding aan. Zij wilden dat de raadsbehandeling verplaatst zou worden naar het nieuwe politieke seizoen, maar die eis werd afgewezen.

 

We gaan niet met wijkbewoners in gesprek over cocreatie
Nur Icar, wethouder participatie

 

De rechter concludeerde dat het college zich aan de regels houdt, maar dat omwonenden en de gemeente participatie anders interpreteren, ze sprak van een ‘babylonische spraakverwarring’. De rechtbank gaf het college wel een tik op de vingers door te stellen dat in de toekomst duidelijker moet zijn waarover wel en geen inspraak mogelijk is.

Wethouder Icar erkent dat de woordkeuze en de communicatie niet naar behoren waren, maar hij twijfelt niet over de toegepaste vorm van participatie. ‘De vorm die bij dit onderwerp hoort, heeft een informerend karakter. We gaan niet met wijkbewoners in gesprek over cocreatie. Maar samenwerking is wel noodzakelijk wanneer het aankomt op veiligheidsbeleving en de sociale invulling.’

Spreidingswet

De eerste aankondiging voor de aankoop van een opvanglocatie werd gedaan in juli 2023. In dat plan zegt de gemeente in te zetten op ‘multifunctionele locaties waarbij meerdere doelgroepen opgevangen of gehuisvest kunnen worden’.

Op zo’n locatie worden ook voorzieningen gehuisvest waar de buurt baat bij heeft. Over die zogenaamde ‘randvoorwaarden’ mogen omwonenden dus wel meedenken. Dat heeft zelfs een hoge prioriteit in het plan.

Om te voldoen aan de spreidingswet moet de gemeente vóór 1 juli volgend jaar 2513 opvangplekken voor asielzoekers creëren. Omdat het college de laatste jaren vooral heeft ingezet op tijdelijk opvanglocaties, richt zij zich nu op het realiseren van langdurige opvangplekken voor een duurzame oplossing.

De 440 opvangplekken voor asielzoekers in het Haga-complex leveren daar een grote bijdrage aan. VVD, PVV en Hart voor Den Haag benadrukten in het raadsdebat dat de spreidingswet binnenkort wordt teruggedraaid. Het college zou volgens deze partijen geen dekkende businesscase hebben, omdat de subsidiëring volgens hen geen standhoudt.

‘Sterke schouders’

Wethouder Vavier ontkent dat. Ze stelt dat de wet tot minimaal 2027 van kracht zal zijn. In een eerder debat benadrukte ze dat de provincie de gemeente aan haar verplichtingen houdt.

Daarop wees Hart voor Den Haag-raadslid Rita Verdonk de wethouder erop dat de spreidingswet de gemeente er niet toe dwingt 750 opvangplekken op één locatie te realiseren. “Maar er is plek voor 750 mensen, eigenlijk zelfs voor meer. Daarom voegen we ook mensen toe die kunnen fungeren als sterke schouders voor de rest,” lichtte Vavier toe.

Standaardportret
Bekijk meer van