Verkiezingsuitslag: PVV net aan de grootste in Den Haag, gevolgd door verenigd links

Ook in Den Haag zegeviert de PVV bij de Tweede Kamerverkiezingen. De partij kreeg 21,6 procent van de stemmen. GroenLinks-PvdA volgt met 19,3 procent.

Door

De partij van Geert Wilders kreeg ruim 52.000 stemmen in Den Haag. Dat is relatief minder dan in de rest van het land, waar de PVV 23,5 procent van de stemmen won (2,4 miljoen in totaal).

GroenLinks-PvdA scoorde gemiddeld in de stad. Bijna 47.000 stemmen gingen naar het linkse front, aangevoerd door Frans Timmermans. De VVD, gewend om de grootste te zijn in Den Haag, moet het doen met 15 procent van de Haagse stemmen, ruim 36.000.

Daarmee ligt de Haagse uitslag in lijn met het landelijke resultaat. Met als uitzondering Denk, dat in de stad veel beter scoort (8,6 procent) dan landelijk (2,3 procent). NSC, de partij van Pieter Omtzigt die twintig zetels heeft behaald, doet het in Den Haag minder goed: 8,5 procent. Dat is nog altijd meer dan D66, gewoonlijk ook een sterkhouder in deze stad, die het moet stellen met 8,3 procent van de Haagse stemmen.

De BBB blijft steken op 1,3 procent, minder dan rivaal het CDA (1,9 procent) en nagenoeg gelijk aan de ChristenUnie (1,2 procent). De Partij voor de Dieren scoorde in Den Haag weliswaar beter dan landelijk (3,4 procent), maar het is de helft van wat de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen binnenhaalde.

Opkomst lager

De opkomst in Den Haag lag beduidend lager dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Maar twee derde (67,9 procent) van de Hagenaars heeft de gang naar de stembus gemaakt, vier procentpunt minder dan tweeënhalf jaar geleden. Dat is nog altijd veel meer dan bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Toen kwam slechts 43 procent van de Haagse kiezers opdraven.

Van de tien Haagse kandidaten die DHC in aanloop naar de verkiezingen sprak, zijn zeven verzekerd van een zetel in de Tweede Kamer. Bij de anderen spant het erom in de formatie. Bij coalitiedeelname kunnen hogere kandidaten doorschuiven naar het toekomstige kabinet, waardoor lager geplaatsten alsnog in de Kamer komen.

Standaardportret
Bekijk meer van