Verdediging: ‘Onbegrijpelijk hoe OM tot deze conclusie komt’

Na de zware strafeis van het Openbaar Ministerie (OM) tegen Richard de Mos en zeven medeverdachten is deze week de verdediging aan zet. De advocaten lezen heel iets anders in de belastende mails en appjes.

Door

Hij begint zijn pleidooi eigenlijk nooit met een citaat, vertelt advocaat Hendrik Sytema de Rotterdamse rechtbank maandagmorgen, maar deze vond hij wel erg treffend. “Lees maar, er staat niet wat er staat,” citeert hij Martinus Nijhoff. De Haagse dichter bedoelde dat je een tekst óf letterlijk, óf tussen de regels door moet lezen. “Maar het OM doet de ene keer het een, en de andere keer het ander,” zegt Sytema, die oud-raadslid Nino Davituliani bijstaat. “Het is cherrypicking.”

Sytema hint op het berichtenverkeer waarop het Openbaar Ministerie (OM) zijn aanklacht baseert. Het strafdossier leunt zwaar op honderden mails, telefoontjes en appjes van de verdachten. Het OM leest daarin bewijs van georganiseerde corruptie, maar de advocaten van de verdachten leggen de belastende teksten anders uit.

 

Voor ronselen is echt wel wat meer nodig
Hendrik Sytema, advocaat

 

Op basis van onderschepte berichten stelt het OM dat het raadslidmaatschap van Davituliani is ‘gekocht’ door haar partner Gülhan ‘Erdinç’ A. en diens broer Hünkar ‘Atilla’, de eigenaar van zalencentrum Opera. Sytema betoogt dat zij het tegenovergestelde deed. “Het dossier laat klip en klaar zien dat mijn cliënt haar hart op de juiste plaats heeft. Ze heeft niet actief opgetreden in het dossier van Atilla.”

Hij doelt op de beruchte nachtontheffing voor Opera, waarover Davituliani als raadslid niet wilde stemmen. “Mijn cliënt wilde zelfs bij de schijn van belangenverstrengeling wegblijven. Daar stond ze heel principieel in. Het laat zien dat ze juist níet geplant is. Het is onbegrijpelijk hoe het OM tot deze conclusie komt.”

Geen ronselen

Dan is er nog de kwestie met de volmachtstemmen. Het OM beschuldigt Davituliani van verkiezingsfraude, omdat ze samen met haar partner volmachten voor Hart voor Den Haag zou hebben geronseld. “Ze heeft alleen een paar vriendinnen gevraagd,” werpt Sytema tegen. “Voor ronselen is echt wel wat meer nodig. Het is allicht onhandig, maar iets anders dan full-blown verkiezingsfraude.”

Erdinç A. moet je in ieder geval niet letterlijk nemen, stelt zijn advocaat Ed Manders. Het is bij hem niet van belang wat hij zegt, maar tegen wie hij het zegt. “Je moet zijn uitspraken zien in het perspectief van een gewiekste Haagse jongen van de straat, die meelift op het succes van zijn broer (Atilla, red.) en kennissen bij de gemeente. Hij heeft een enorme dosis Haagse bluf en heeft dat tot een kunst verheven.”

 

Mijn cliënt verwachtte helemaal geen speciale behandeling
Judith de Boer, advocaat

 

Zo beloofde A. in onderschepte communicatie dat hij via zijn contacten bij Hart voor Den Haag subsidiegeld voor ondernemers kon regelen, waarvan hij de helft dan zelf zou mogen houden. Volgens het OM bewijs dat de broers invloed kochten in de partij. Manders: “Dat zegt hij wel allemaal, maar verdere ondersteuning in het dossier ontbreekt. Het is het gebruikelijke stoer doen van mijn cliënt.”

Energie

Ook het berichtenverkeer van projectontwikkelaar Edwin J. is een belangrijke bron van het OM. Onterecht, betoogt zijn advocaat Judith de Boer. “Hij was in die periode aan het herstellen van een burn-out en een zwaar ongeluk. Edwin kreeg energie van het steunen van de partij. En als Edwin enthousiast wordt, dan is hij niet meer te stoppen.”

J. doneerde onder de streep 3500 euro. Daartegenover stonden volgens het OM wederdiensten van De Mos. Zo zou hij als wethouder hebben geholpen bij de verkoop van De Zeeheld, een parkeergarage in het Zeeheldenkwartier, aan de gemeente. Tussen die donatie en de verwikkelingen rond de garage is geen verband, stelt De Boer. “Mijn cliënt verwachtte helemaal geen speciale behandeling. Het oogmerk was nobel. Het was geen spannend, crimineel plan.”

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van