Onderzoek naar lek strafdossier zaak-De Mos levert niets op

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het onderzoek naar het lekken van het strafdossier in de zaak tegen Richard de Mos en Rachid Guernaoui stopgezet. Een dader is niet gevonden, mede omdat veel mensen toegang hadden tot de stukken.

Door

Dit schrijft het OM in een brief aan de advocaten van de oud-wethouders. De Mos deelde de brief maandag op sociale media. In januari, vlak voor aanvang van het proces, citeerde ‘Nieuwsuur’ in een uitzending uit het vertrouwelijk strafdossier. Het nieuwsprogramma stelde dat het beschikte over het volledige strafdossier. Fysiek komt dat neer op zestig ordners. Daarop deed De Mos aangifte van smaad en schending van het ambtsgeheim.

Onder auspiciën van de Koninklijke Marechaussee is onderzoek gedaan naar het lek. Dat heeft niet geleid tot concrete verdachten. Het aantal mensen met toegang tot het strafdossier was zó groot, dat ‘verder onderzoek geen zin heeft’. Alleen al bij de rijksrecherche en het landelijk parket gaat het om 120 mensen. Daarnaast konden ook medewerkers van de rechtbank Den Haag, van de rechter-commissaris, de advocaten van de verdachten en ICT-specialisten (delen van) het dossier inzien.

Usb-stick

De onderzoekers hebben ‘geen onregelmatigheden’ in de omgang met de stukken vastgesteld. Wel werd het strafdossier niet volledig achter slot en grendel bewaard. ‘Een fysiek exemplaar van het einddossier stond weliswaar op een beveiligde afdeling maar niet in een beveiligde kast,’ aldus de brief. ‘Ook een usb-stick met daarop het gehele dossier lag zo in een envelop in een niet afgesloten kast.’

De Mos is teleurgesteld. ‘Uit gedegen onderzoek van het OM blijkt dat ruim 125 personen (!) mij naar hartenlust hebben kunnen beschadigen door te lekken naar de pers,’ schrijft hij op sociale media. ‘Nieuwsuur’ werkte niet mee aan het onderzoek. De betrokken journalist beriep zich op bronbescherming. Dit zogeheten verschoningsrecht is wettelijk vastgelegd.

In april werden De Mos, Guernaoui en zes medeverdachten op alle punten vrijgesproken. Het OM is in hoger beroep gegaan tegen het vonnis.

 

Standaardportret
Bekijk meer van