Waarom de aanschaf van een warmtepomp juist nu interessant kan zijn
Den Haag gaat over op schone en duurzame energie. Dit houdt in dat alle inwoners van de stad alleen nog maar duurzame energie mogen gebruiken om te verwarmen, te koken en te douchen. Er is echter nog wel een slag te slaan in het gebruik van fossiele brandstoffen. Vooral bij het verwarmen valt veel winst te behalen. Een duurzame oplossing om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen is de aanschaf van een warmtepomp. Het is een kostbare investering, maar de subsidieregelingen van de Rijksoverheid maken de aanschaf voor duurzame alternatieven toegankelijker.
Duurzame alternatieven
In een groot gedeelte van Nederland worden de meeste woningen nog steeds door aardgas verwarmd. Daarmee gaat ook nog eens de helft van het energieverbruik in woningen op aan de verwarming. Woningen kunnen volledig verwarmd worden zonder enige CO2 uitstoot. Een elektrische warmtepomp is hier een goed voorbeeld van. Het gebruik van een warmtepomp reduceert de CO2 uitstoot, wat bijdraagt aan een schoner klimaat. Naast duurzame verwarming, kan een warmtepomp ook voor warm water in huis zorgen. Warmtepompen zijn interessant voor iedereen die milieubewust wil omgaan met de grondstoffen van de aarde.
Warmtepomp op stroom
Nog niet bekend met de werking van een warmtepomp? Zoals hierboven is uitgelegd, hoeft er geen CO2 vrij te komen bij het gebruik van een warmtepomp. Warmtepompen halen met een warmtewisselaar warmte uit de lucht, bodem of grondwater. Deze warmte wordt door middel van een proces met een koudemiddel door de warmtepomp naar een hogere temperatuur gebracht en wordt vervolgens gebruikt als ruimteverwarming en verwarmt eventueel het tapwater. Het gebruikte koudemiddel is vergelijkbaar met de koudemiddelen zoals de airco’s in auto’s of koelkasten. Het gasverbruik neemt daardoor af, maar het elektriciteitsverbruik neemt toe. Om nog duurzamer te leven is het gebruik van groene stroom een aanrader. Daarnaast kun je ook overwegen om zelf elektriciteit op te wekken door zonnepanelen. In dat geval kan een warmtepomp al deze opgewekte energie omzetten om de gehele woning te verwarmen.
Verschillende soorten
Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen. De meest gekozen warmtepomp voor particulieren is de hybride pomp vanwege de lagere aanschafkosten. Een hybride pomp wordt in combinatie met een cv-ketel gebruikt, maar hierbij neemt de pomp het grootste deel van de warmteproductie voor zijn rekening. Hierin zijn ook weer verschillende varianten.
Een andere mogelijkheid is een volledig elektrische warmtepomp. Dit type is een duurdere keuze waarmee je volledig kunt afstappen van gasverbruik.
Subsidie voor een warmtepomp
Tot 2021 geeft de Rijksoverheid subsidie op warmtepompen om duurzame verwarming te stimuleren. Een financiële bijdrage vanuit de overheid kan erg helpen. Doordat er geen of minder aardgas wordt gebruikt bij een (hybride) warmtepomp, wordt energie bespaard en schadelijke CO2-uitstoot teruggedrongen. Dit draagt niet alleen bij aan de duurzaamheidsdoelen van Den Haag, maar ook op landelijk niveau.
De hoogte van de subsidie hangt van het type apparaat en het vermogen af. Het subsidiebedrag varieert tussen de € 500 en € 2.500. Daarnaast worden een aantal voorwaarden gesteld aan de subsidieaanvraag:
- De warmtepomp staat in Nederland, is nieuw, geïnstalleerd en in gebruik genomen en op het betaalbewijs staat op jouw naam.
- De warmtepomp is (onderdeel van) een verwarmingstoestel en is voorzien van een etiket en een productkaart en technische documentatie.
- Het soort apparaat is een ventilatieluchtwaterwarmtepomp, grondwaterwarmtepomp of een water-waterwarmtepomp. Lucht-luchtwarmtepompen zijn uitgesloten. De warmtepomp staat op de lijst van warmtepompen die in aanmerking komen voor subsidie.
- De subsidie wordt bij het ISDE binnen 6 maanden na aanschaf en installatie aangevraagd en de warmtepomp staat er nog binnen het jaar na de datum van de subsidiebeslissing.
Bij het aanvragen van subsidie is het belangrijk om het vermogen goed in kaart te brengen. Warmtepompen met meer vermogen krijgen doorgaans meer subsidie, maar dat wil niet meteen betekenen dat je voordeliger uitkomt. Een klein huishouden heeft bijvoorbeeld genoeg aan iets minder vermogen waardoor je uiteindelijk meer energiekosten kunt besparen.
Kortom, het aanschaffen van een warmtepomp brengt verschillende voordelen met zich mee:
- Hoog rendement: het rendement van een warmtepomp is zo’n 4 tot 6 keer hoger dan die van een hr-ketel
- Lagere energiekosten: geen of minder gasverbruik
- Duurzaam: geen of minder co2 uitstoot voor een beter milieu
- Subsidiemogelijkheden: subsidieregelingen maken de aanschaf toegankelijker
- Lange levensduur: 15 à 20 jaar
Wil je meer weten over de verschillende soorten warmtepompen en heb je behoefte aan persoonlijk advies? Feenstra geeft persoonlijk en vakkundig advies over warmtepompen en helpt bij het onderzoeken van je woning voor een oplossing op maat.