Duurzaam internetten, hoe pak je dat aan?
Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema in onze wereld. Of het nu in de grote of de kleine gebaren zit, we zijn steeds meer op zoek naar manieren waarop we duurzamer kunnen leven. Niet alles wat we doen heeft een grote ecologische voetafdruk, maar toch is het zinnig om ieder aspect van ons leven onder de loep te nemen. Zoals ons internetgebruik, want dat is een behoorlijk groot onderdeel van het leven anno nu. Is het mogelijk om duurzaam te internetten, en hoe pak je dat dan aan?
Duurzame provider
Bij het kiezen van een energieleverancier is het vaak niet zo ingewikkeld: je krijgt gewoon te zien wanneer het om groene stroom gaat en wanneer niet. Wat daar dan daadwerkelijk van waar is, kun je vervolgens zelf nog verder onderzoeken. Maar bij het kiezen van de juiste provider voor je internet abonnement krijg je niet zo’n indicatie over duurzaamheid. Het gaat in dit geval dan ook vooral om de bedrijfsvoering van de provider in kwestie, en dat is van buitenaf niet erg inzichtelijk. Gelukkig deed Rank-a-brand hier al onderzoek naar, waardoor je wat inzicht kunt krijgen in wat duurzamere internetproviders zijn.
Behoudend zijn met googelen
Als er iets is wat we met z’n allen volop doen online, dan is het googelen, want Google weet alles. Dat lijkt een onschuldige actie, maar elke keer dat je Google (of een andere zoekmachine) inzet, zet je enorme servers aan het werk om op zoek te gaan naar het beste resultaat. Men beweert zelfs dat elke zoekopdracht op Google dezelfde hoeveelheid energie kost als een lamp die 17 seconden brandt. Als je dan meerekent dat er miljoenen mensen Google gebruiken, telt dat aardig op.
Duurzame zoekmachine gebruiken
Het is echter niet altijd te vermijden dat je een zoekmachine gebruikt. Je wilt immers ook kunnen profiteren van het internet in de zin dat het je vragen beantwoord. Je kunt er dan voor kiezen om een duurzamere zoekmachine te gebruiken zoals Blackle. Daarbij is om energie te besparen je scherm zwart in plaats van wit. Je kunt ook kiezen voor de zoekmachine Ecosia, waarbij de belofte is dat er een boom geplant wordt voor elke 45 zoekopdrachten die uitgevoerd worden.
Wifi gebruiken in plaats van mobiel internet
Het is ook een duurzame keuze om eens wat vaker wifi te gebruiken op je smartphone dan je mobiele internet. Dit werkt namelijk over kortere afstanden. Zo wordt minder energie verbruikt om dekking te creëren. Dat maakt wifi aanzienlijk duurzamer dan mobiel internet. Als je gebruikmaakt van 5G op je smartphone, is het een duurzame keuze om terug te schakelen naar 4G, want dan hoef je je batterij minder vaak op te laden.
Bewuster met cloud omgaan
Gebruik je zo’n handige cloudopslagdienst? Cloudopslag staat natuurlijk wel ergens op een computer, als het niet de jouwe. Deze moet vervolgens constant aanstaan zodat jij altijd bij je bestanden kunt. Hoe meer bestanden je in de cloud hebt staan, hoe meer energie er nodig is om deze te laden elke keer als je inlogt. Het is daarom belangrijk om bewust om te gaan met het gebruik van clouddiensten en alleen bestanden op te slaan die je echt nodig hebt.
Geen massa-mailings
Het verzenden van e-mails vereist veel energie, vooral bij het versturen naar meerdere adressen. Dit komt vaak voor bij massale e-mailcampagnes van bedrijven of websites waarvoor je je ooit hebt ingeschreven, of het nu bewust of onbewust is. Vaak lees je deze mails niet eens. Dan kun je je er beter voor afmelden, om verspilling van energie te voorkomen. Bovendien ruimt dat ook nog eens je inbox op.
Het is dus vooral een kwestie bewustzijn van de gevolgen van wat je doet met je internetverbinding en je gedrag daarop aanpassen, iets wat overigens net zo goed geldt voor je online veiligheid. Verder kun je dus kiezen voor een zo ‘groen’ mogelijke provider. Het zijn kleine beetjes, maar alle kleine beetjes helpen.