Na ‘horrorpollers’ stuit auto nu op camera’s op Escamplaan

Vanaf maandag bewaken camera’s het verkeer op de Escamplaan naast het HagaZiekenhuis. Automobilisten die daar niet mogen rijden, stuiten niet langer op de beruchte pollers, maar krijgen een boete.

Door

Het is de eerste plek in de stad waar een doorrijverbod wordt gehandhaafd met camera’s. Automobilisten die niet welkom zijn op dit deel van de Escamplaan – iedereen behalve stadsbussen en hulpdiensten – krijgen achteraf een bekeuring van 120 euro als ze toch over de weg rijden. De eerste weken komen overtreders nog weg met een waarschuwing.

De camera’s vervangen de twee beruchte pollers, paaltjes die kunnen wegzinken in het wegdek. In de maanden na hun installatie knalden tientallen auto’s op de paaltjes, die werden omgedoopt tot ‘horrorpollers’. De gemeente zag zich genoodzaakt dag en nacht verkeersregelaars in te zetten om nog meer ongelukken te voorkomen. Uiteindelijk bleven de pollers maar omlaag.

 

Ook in de Schilderswijk worden de omstreden pollers mogelijk vervangen door camera's

 

Op aandringen van de gemeenteraad gooide het college van B en W het vorig jaar over een andere boeg. Camera’s met kentekenherkenning moeten voortaan het sluipverkeer via de Escamplaan tegenhouden. Toenmalig wethouder Anne Mulder (VVD, mobiliteit) dacht dat het systeem voor de zomer al operationeel zou zijn, maar de veiligheids- en privacyaspecten vergden meer tijd dan verwacht.

Geen doorgaande weg

De gemeente beschouwt dit stuk Escamplaan niet als doorgaande weg. Voorheen lagen er bussluizen – verdiepingen in het wegdek waar alleen bussen overheen kunnen – om sluipverkeer te voorkomen, maar met de komst van de nieuwbouw naast het ziekenhuis veranderde de verkeerssituatie.

Ook elders in de stad zijn wegafsluitingen met pollers omstreden, zoals op de Hoefkade en de Parallelweg in de Schilderswijk. Hart voor Den Haag en Denk willen al jaren dat deze verdwijnen. In het coalitieakkoord is vorig jaar afgesproken om te onderzoeken of ook in de Schilderswijk paaltjes kunnen worden vervangen door camera’s – alleen bewoners mogen dan met hun auto de wijk in rijden.

De camerabewaking op de Escamplaan geldt als pilot voor de rest van de stad. ‘Zo doen we ervaring op met deze vorm van handhaving,’ zegt de gemeente in een persbericht.

Standaardportret
Bekijk meer van