HTM-personeel staakt hele dag: ‘Wij zijn geen robots’

Na maandenlange cao-onderhandelingen is de maat vol. Het HTM-personeel, dat ontevreden is over de werkdruk en de salarissen, legt donderdag het werk neer.

Door

De staking is de uitkomst van een halfjaar vruchteloos onderhandelen. “Normaal moet je in vier à vijf rondes er wel uitkomen,” zegt Eric Vermeulen van FNV. Ditmaal liep het veel stroever, al wisten de vakbonden in elk geval koopkrachtbehoud af te dwingen. “Tot mijn verbazing, en dan druk ik me netjes uit, zegt de werkgever nu dat ze die belofte niet kan nakomen. Nou, bij de RET in Rotterdam kon het wel.”

In een ultimatum eisten vakbonden FNV en CNV een loonsverhoging van 5 procent, koopkrachtbehoud, een verhoging van de loonschalen en een verlichting van de werkdruk. HTM ging niet akkoord.

 

Aan het eind van een rit hebben chauffeurs maar vier minuten pauze
Wim van der Toren, dienstindeler HTM

 

“Ze hebben zich te houden aan die afspraak,” zegt Wim van der Toren, volgende week een van de stakers. In zijn dertig jaar bij de HTM heeft de dienstindeler de werkdruk steeds verder zien toenemen. “De efficiency slaat door. Het werk van de tram- en buschauffeurs is op de seconde berekend, zonder te kijken naar de mensen zelf. Aan het eind van een rit hebben ze vier minuten voor een bakkie, peukje, toiletbezoek en om bij te komen van de verkeersstress. Dan moeten ze weer door. Deze mensen zijn geen robots.”

Geste

Bij wijze van geste heeft HTM besloten om ‘geheel vrijwillig en onverplicht’ de lonen met 3,1 procent te verhogen. Een ongebruikelijke stap, zegt het bedrijf in een persbericht, ‘maar wij willen onze medewerkers niet de dupe laten worden van het feit dat er nog geen nieuwe cao is’.

De vakbonden reageren getergd. “Het lijkt erop dat HTM de medewerkers die wij oproepen te staken wil beïnvloeden,” stelt Vermeulen. “Naar wat ik begrijp, is dat niet gelukt. Men is boos dat ze achter onze rug om worden uitbetaald.” Dienstindeler Van der Toren is er in elk geval niet over te spreken. “Dit voelt als een poging om de bonden buitenspel te zetten.”

 

De gemiddelde HTM-werknemer zit óók in financieel zwaar weer
Eric Vermeulen, FNV

 

HTM wijst op de financieel penibele situatie waarin het vervoersbedrijf verkeert als gevolg van de coronacrisis. Het vreest dat het volgend jaar geen compensatie van de rijksoverheid kan verwachten. Onzeker is ook of het aantal reizigers dan weer op peil is. Het bedrijf wil vooralsnog niet verder gaan dan de 3,1 procent loonsverhoging die het nu als voorschot uitkeert. FNV-bestuurder Vermeulen kan meekomen in de geldzorgen van de werkgever. “Maar ik hoop dat zij begrijpen dat de gemiddelde HTM-werknemer óók in financieel zwaar weer zit.”

De vakbonden dreigen met een nieuwe staking als de HTM niet snel de stakers tegemoetkomt. Volgende vrijdag (10 juni) zal het personeel dan opnieuw het werk neerleggen.

Door de staking rijden er de hele dag geen trams en bussen van de HTM in Den Haag, Rijkswijk, Voorburg, Leidschendam, Delft en Zoetermeer.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van