Haagse raad tegen groei van Rotterdam The Hague Airport

Een meerderheid van de Haagse gemeenteraad keert zich tegen de verdere groei van vliegveld Rotterdam The Hague Airport (‘Zestienhoven’). Tien partijen willen dat het college van B en W zich hier officieel achter schaart.

Door

Een verdere groei van de luchthaven levert te veel geluidsoverlast en milieuschade op. Dat schrijven de partijen in een toelichting op een reeks schriftelijke vragen over het onderwerp. Ze vinden zelfs dat het ‘krimpen’ van het gebruik van het vliegveld moet worden onderzocht.

Groep de Mos wil wél dat vliegveld groeit

Hiermee nemen de partijen, inclusief het aan het college gebonden GroenLinks en D66, afstand van de grootste partij in het college en de raad, Hart voor Den Haag (Groep de Mos). Die wil juist wel dat het vliegveld groeit.

Initiatiefnemer van de interventie is de Partij voor de Dieren, die verder steun krijgt van PvdA, Haagse Stadspartij, CDA, SP, ChristenUnie/SGP, 50PLUS en Islam Democraten (tezamen 26 zetels). “Om onze aarde leefbaar te houden moeten we drastisch minder CO2 uitstoten. Groei van vliegvelden past hier niet bij,” zegt Robert Barker (PvdD) in een toelichting.

Raad Rotterdam en provincie zijn tegen

Het gebruik van het vliegveld zou alleen kunnen groeien als ‘maatschappelijk vliegverkeer’ (trauma- en politiehelikopters) wordt verplaatst. Maar volgens Barker wijst nieuw onderzoek van de Bestuurlijke Regiegroep Rotterdam The Hague Airport uit dat het onhaalbaar is om een alternatieve locatie te vinden.

“De tien Haagse partijen willen dat het stadsbestuur dit advies overneemt en uitdraagt dat het tegen verplaatsing is,” aldus Barker. Ook de Rotterdamse gemeenteraad en de provincie Zuid-Holland zijn tegen de verdere een groei van het vliegveld.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik dan hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer video’s zien? Neem dan een kijkje op ons YouTube-account.

 

Standaardportret
Bekijk meer van