Van Alkemadelaan voorlopig niet versmald, wel proef

De Van Alkemadelaan in het Benoordenhout wordt voorlopig niet versmald. Er komt na de zomer wel een proef.

Door

Wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks, mobiliteit) kondigde dit eind vorige week aan in een commissievergadering. De weg zo maar versmallen is geen optie, want de gevolgen voor de bereikbaarheid van Scheveningen moeten eerst worden onderzocht. “We moeten de pilot zorgvuldig doen,” zei Kapteijns. Er wordt ook gekeken naar het oversteekprobleem ter hoogte van de Breitnerlaan en de gevolgen voor de verkeersafwikkeling op het Willem Witsenplein.

De kwestie stond op de agenda als vervolg op een beantwoording van schriftelijke vragen van vorig jaar en omdat het actiecomité Van Alkemadelaan Veilig aan de weg timmert. Insprekers van comité hielden de raadscommissie voor dat de laan ‘een racebaan’ is en dat hij tussen het Willem Witsenplein en de Wassenaarseweg en verderop niet dan met gevaar voor eigen leven is over te steken.

Laan is ‘wijkontsluitingsweg’

De omwonenden wezen erop dat de gemeente zelf jaren geleden al heeft uitgemaakt dat de Van Alkemadelaan een ‘wijkontsluitingsweg’ is en geen doorgaande route. Dat houdt normaal gesproken automatisch in dat de weg moeten worden versmald naar één rijstrook per richting. Toch is dat nooit gebeurd omdat er telkens eerst weer onderzoek moest worden gedaan. D66, Partij voor de Dieren, GroenLinks, SP en de Haagse Stadspartij vinden dat nu snel moet worden doorgepakt. “Laten we beginnen,” zei Maarten De Vuyst, fractievoorzitter van GroenLinks.

Maar de rechtse partijen denken daar anders over. Hart voor Den Haag (HvDH) en de PVV zijn gewoon tegen een versmalling. “Dat wordt een chaos, daar heb ik geen pilot voor nodig,” aldus Jelle Meinesz (HvDH). De VVD is evenmin zover. “We willen het veiliger maken, maar het verkeer moet ook blijven doorrijden,” zei Rutger de Ridder. Hij wees erop dat de Noordelijke Randweg (N14/Verlengde Landscheidingsweg), die als alternatief wordt genoemd, dat niet is. Verkeer moet dan vóór de Hubertustunnel rechts aanhouden en belandt dan in één afslagstrook richting Scheveningen. Dat knelpunt moet eerst worden opgelost, volgens De Ridder, voordat er gesleuteld kan worden aan de Van Alkemadelaan.

 

Standaardportret
Bekijk meer van