Tour voor vrouwen zorgt voor sportfeest in Den Haag
De eerste etappe van de Tour de France voor vrouwen beleefde een spannende en druk bezochte finale ‘op’ Kijkduin.
De Nederlandse Charlotte Kool (25) van Team PostNL won de etappe na een massasprint. Het peloton kwam aangedenderd over de Lozerlaan en de Kijkduinsestraat. Daarvoor was al een lange route door Den Haag-Zuid gereden met onder meer een ronde door het Zuiderpark. De etappe ging van start in Rotterdam en voerde via het Westland naar Den Haag.
Zon, zee en strand. De finish van de eerste etappe van de Tour de France Femmes, gesitueerd op de Kijkduinsestraat, kende alles wat sportstad Den Haag zich kan wensen. Sinds een aantal jaren profileert Den Haag zich als dé topsportstad aan zee. Hoewel wielrennen in tegenstelling tot zeilen en beachvolleybal niet tot de sporten behoort waar de stad jaarlijks in investeert, zorgde de finish dicht bij de kust voor eenzelfde boodschap. Alles kwam samen. Toen Den Haag Centraal sportwethouder Hilbert Bredemeijer in aanloop naar de Haagse sportzomer sprak, had hij naast het waarborgen van de veiligheid dan ook nog één specifieke wens: lekker weer. Begin juli regende het vaker dan de zon scheen en leek de zomer nog ver weg.
Drukte
Anderhalve maand later, op het moment dat het moet, is het weer compleet anders. Op Kijkduin is het warm. Of beter gezegd: heet. Het weerhoudt toeschouwers er niet van om naar de badplaats af te reizen. Aan de finishstraat houden toeschouwers hun hand op voor een watertje van de organisatie, ruikt het naar zonnebrand en wordt ieder streepje schaduw gebruikt om het lichaam koel te houden. Rond de klok van twee begint het drukker en drukker te worden aan de finish. Mensen zitten half verscholen onder de schuine reclameborden om uit de zon te blijven, maar tegelijkertijd hun ideale plekje aan de finish niet op te geven. De Tour de France-parafernalia van de Tour de France Femmes-organisatie vindt gretig aftrek. “Ik ben mijn pet vergeten”, zegt een vrouw. “Dan zit er weinig anders op dan een Tour de France-pet te kopen.” Ze vertelt te hebben uitgekeken naar de Tour de France Femmes. En daar is ze niet de enige in.
Niet dat de inwoners overlopen van overduidelijk enthousiasme, want de teneur is vooral: nu de dag eindelijk is gekomen, is het toch leuk om zoiets mee te maken op Kijkduin. Wat opvalt als je over de Kijkduinsestraat loopt, zijn de vele doeken die voor de ramen van bewoners hangen. Welcome to Kijkduin staat erop. Zo’n tweehonderd meter na de finish zit Saskia Mulder op een bankje te kijken naar twee jonge jongens die badgasten op Kijkduin met een dansje welkom heten. Ze woont in Kijkduin en vertelt dat de jongens er niet per se voor de Tour de France Femmes staan. “Als ik eerlijk ben heb ik best wat geklaag gehoord over de Tour de France Femmes”, vertelt ze. “Ik denk dan: dit gebeurt één keer in de zoveel jaar en het is eens iets anders. Ik vind het leuk. En druk is het hier altijd al. Het is niet anders dan anders. Alleen kunnen de badgasten niet naast het strand parkeren. Daar wordt over gemord, maar nu het er eenmaal is vindt men het leuk.”
Nederlands succes
De gemeente Den Haag hoopt eens in het jaar een groot sportevenement naar de stad te halen. Waar vorig jaar het WK Zeilen het hoogtepunt van de Haagse sportzomer was, is dat dit jaar de finish van de Tour de France voor vrouwen. Dat is te zien aan de vele fans in de binnenstad, maar dus vooral aan de finish op Kijkduin is het druk. Een finishplaats waarover de gemeente niet lang twijfelde, zo vertelde wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA, sport) eerder aanDen Haag Centraal. “Kijkduin is de laatste jaren een bouwput geweest. We willen het nieuwe Kijkduin markeren. Heel de wereld kijkt mee en het zal dan ook goede promotie zijn.” De wethouder is in zijn nopjes en heeft het over ‘een groot, sportief feest’.
Dit is de mooiste dag van mijn leven
Rond half vier naderen de rensters Kijkduin en neemt het enthousiasme in het peloton en onder de toeschouwers toe. Aan de finishstraat hangen grote schermen en NOS-commentatoren Andries Lamain en Roxane Knetemann zijn luid en duidelijk boven het publiek uit te horen. Ondanks dat het op het moment van de waarheid zo’n vijf rijen dik staat in de laatste honderden meters. Fans juichen voor een Nederlandse renster als Lorena Wiebes, die in de licht oplopende slotkilometer alles onder controle lijkt te hebben. Tot ze te maken krijgt met pech en daardoor niet kan meedoen om de winst. Weg droom van de eerste gele trui in Nederland. Even later loopt ze met haar fiets in de hand, de ziel onder haar arm en tranen in haar ogen over de Kijkduinsestraat.
Moment van roem
Ondanks de pech van Wiebes wordt het toch een Nederlands feestje, want Charlotte Kool van de ploeg Team dsm-firmenich PostNL beleeft aan de Haagse kust haar moment van roem. “Het is een droom”, vertelt ze na afloop. “Het is geen makkelijk seizoen voor me geweest, maar het draaide vooral om deze dag. De mensen om me heen bleven in me geloven. De finale in Kijkduin was hectisch, maar ik zei tegen mezelf: ‘Het is hectisch, het is chaos, dit is leuk.’ In de sprint ging ik van ver aan. Het deed veel pijn, maar het was genoeg. Alles komt nu samen. Dit is de mooiste dag van mijn leven.” Niet veel later neemt Kool onder toeziend oog van honderden fans het eerste geel in ontvangst. Met een brede glimlach. Een glimlach die symbool staat voor een mooi sportfeest in Den Haag.
De eerste drie etappes van de Tour de France Femmes (Ronde van Frankrijk voor vrouwen) zijn in Nederland. De vierde begint in Valkenburg en eindigt in Luik, waarna de ronde verdergaat richting Frankrijk. Het spektakel eindigt op 18 augustus op de Alpe d’Huez.