Student Thijs H. opgepakt in verband met moorden in Den Haag en Zuid-Limburg

De politie heeft woensdag 8 mei de 27-jarige Hagenaar Thijs H. aangehouden op verdenking van het doden van een vrouw in de Scheveningse Bosjes en van een man en een vrouw op de Brunssummer Heide bij Heerlen.

Door

Er zijn sterke aanwijzingen dat de student zaterdag 4 mei in de Scheveningse Bosjes de 56-jarige Etsuko, een Haagse van Japanse komaf, om het leven heeft gebracht.

De in Duinoord woonachtige vrouw was een bekende verschijning in het park. Zij ging er vaak wandelen met haar twee honden, waarvan er één gedeeltelijk verlamd was. Met behulp van een draagdoek kon ze labrador Max toch uitlaten. Max werd (levend) bij het ontzielde lichaam van zijn baasje aangetroffen.

De tekening die Trijntje Noske maakte van Etsuko en haar honden.

Trijntje Noske, die ook vaak in de Bosjes wandelt, maakte een aandoenlijke tekening van Etsuko en haar honden. Het is een van de vele aangeslagen reacties die zijn binnengekomen.

Labrador Max, die de wacht hield bij de vermoorde Etsuko. | Foto: Politie Den Haag

Voorbijgangers stuitten zaterdagmiddag tegen vieren op het lichaam op het Galgenpad, dat vanaf de Scheveningseweg het bos doorkruist richting Indisch Monument. Ter plaatse stelden de ambulancedienst en de politie een onderzoek in naar de doodsoorzaak. De zaak is in handen van een zogeheten Team Grootschalige Opsporing, dat bestaat uit rechercheurs van verschillende disciplines. Er werd onder meer een matrixbord met een getuigenoproep op het bospad geplaatst.

Twee slachtoffers in Limburg

Eerder deze week werd duidelijk dat er waarschijnlijk een verband bestaat met de moord op twee wandelaars op de Brunssummer Heide op dinsdag 7 mei. De slachtoffers waren een 63-jarige vrouw en een 68-jarige man. Thijs H. is zeer waarschijnlijk ook bij deze misdrijven betrokken geweest. Hij is ook in die omgeving opgepakt. Hoe de politie het verband wist te leggen, is niet bekendgemaakt.

 

Er zijn meer aanwijzingen, zoals getuigenverklaringen uit Limburg, dat H. 'in de war' was.

 

Mogelijk zijn zowel uit Den Haag als uit Zuid-Limburg camerabeelden beschikbaar. De enige overeenkomst tussen de slachtoffers is dat zij hun hond uitlieten in de natuur. Justitie ging dinsdag over tot een ongebruikelijke stap: zowel de volledige naam als een foto van de verdachte werd verspreid. De reden daarvan was dat de vrees bestond dat hij opnieuw slachtoffers zou maken.

Thijs H. is afkomstig uit Limburg. Hij studeert ‘Industrial Ecology’ aan de TU Delft. Hij woonde sinds een tijdje boven een restaurant aan de Hooikade in Den Haag. Volgens AD Haagsche Courant heeft hij recent in zijn woning vernielingen aangericht. Er zijn meer aanwijzingen, zoals getuigenverklaringen uit Limburg, dat H. ‘in de war’ was.

De verdachte zit nu ‘in beperkingen’. Dat wil zeggen dat hij geen contact met de buitenwereld mag hebben, alleen met zijn advocaat. Hij moet verder 23 uur per etmaal in zijn cel blijven.

Standaardportret
Bekijk meer van