Dode in haven, schipper aangehouden

Bij een aanvaring tussen twee schepen is donderdagavond een 56-jarige man uit Drenthe om het leven gekomen. Eén van de twee betrokken schippers is aangehouden.

Door

In de havenmond ontstond omstreeks 18.00 uur een aanvaring tussen een metalen rondvaartboot en een rubberen ‘RIB’; beide vaartuigen worden ingezet voor snelle tochtjes op zee. Van de acht opvarenden van de RIB (‘rigid inflatable boat’) raakte er een aantal te water. Na een grootschalige reddingsactie bleek er een man uit Noordenveld te zijn overleden; reanimatie op de kade mocht niet meer baten. Eén andere opvarende is zwaar gewond geraakt en ook twee anderen liggen nog in het ziekenhuis.

Over het hoofd gezien

De politie heeft het ongeval in onderzoek. Eén van de betrokken schippers, degene die de metalen boot bestuurde, is aangehouden. De schipper van de RIB ligt nog in het ziekenhuis, maar hij ook hij wordt als verdachte beschouwd, maakte Justitie vrijdag bekend. Volgens getuigen (geciteerd in AD Haagsche Courant) gebeurde de aanvaring toen verschillende schepen aan het manoeuvreren waren.   

De aanvaring veroorzaakte grote consternatie op Scheveningen. Lange tijd vloog er een reddingshelikopter boven de haven, omdat aanvankelijk werd gevreesd dat er nog meer drenkelingen waren. De brandweer rukte uit met  twee duikteams; de politie en de KNRM zetten vaartuigen in. Burgemeester Pauline Krikke verliet de gemeenteraadsvergadering om zich aan de haven te laten informeren. Zij sprak van een ‘verschrikkelijke gebeurtenis’.

Koning Willem-Alexander

Het feestprogramma van de Volvo Ocean Race is donderdagavond stilgelegd. Vrijdag ging het programma wél door, maar in aangepaste vorm: de snelle RIB-uitstapjes zijn geschrapt. Het bezoek van koning Willem-Alexander aan de zeilteams ging wel door, maar de vorst had eerst een onderhoud met de reddingsploegen die donderdagavond in actie kwamen. Daarna maakte hij een zeiltocht met Team Brunel.     

[Aangevuld en aangepast 29-6-2018, 16.52 uur]

 

Standaardportret
Bekijk meer van