‘Sprekende herdenkingen’ in Joodse huizen

Den Haag doet dit jaar voor de negende keer mee aan de manifestatie Open Joodse Huizen die woensdag en donderdag wordt gehouden.   

Door

Nabestaanden, historici, onderzoekers en andere betrokkenen vertellen over het Joodse leven voor, tijdens en na de oorlog. Ook is er aandacht voor verzetsverhalen. Den Haag was ooit de tweede Joods stad van Nederland. Er worden in totaal twintig verhalen – ‘sprekende herdenkingen’ – verteld op verschillende adressen door de hele stad.

Een selectie

In het woonhuis in de Archipelbuurt, waar zijn grootvader een gordijnen- en kleedjesfabriek had, vertelt de Haagse auteur John Dunkelgrün over zijn familie met Pools-Hongaarse wortels. In de Fultonstraat (Regentes/Valkenbos) brengt de Haagse historicus Wim Willems een bijzonder verhaal over een andere ondernemersfamilie, de familie Krell. Bij Schaakclub Discendo Discimus voert Jos Teunissen van het Engelandvaardersmuseum uit Noordwijk het woord. Hij vertelt over de jurist en schaker Wim Belinfante die in de meidagen aan boord van het schip De Zeemanshoop naar Engeland probeerde te vluchten. Michel Koppe belicht in het Oranjehotel zijn grootvader Juda Turfrijer. Een man die net als veel andere Joodse bewoners van ‘de Buurt’ moest ploeteren om rond te komen.

In de synagoge

In de imposante synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente aan de Prinsessegracht vertellen Maurits Kiek en Fanny Bernstein over de belevenissen van hun beider vaders in de oorlog. De schrijver Rudi Harthoorn is zoon van een communistisch verzetsman. Hij vertelt over een brandstichting door een Haagse verzetsman, een daad die enorme gevolgen had en een arrestatiegolf teweeg bracht binnen het communistisch verzet, waarop de Duitsers gebeten waren. Jeroen van Zijderveld en Ronald Klomp van de Stichting WO2 Sporen vertellen over de vlucht en het verzet van twee jonge Joodse mannen: Louis Krammer en Richard Barmé.

De jongste spreker is een leerling van het Dalton Lyceum, Stella Langbein (14). Zij liet zich inspireren door de herinneringen van Edith van Hessen. Edith was een Joodse scholiere uit Den Haag die in de oorlog onderdook in Breda. Edith overleefde de oorlog en verhuisde naar Amerika. Haar herinneringen werden internationaal gepubliceerd in het boek ‘Het leven van Edith’. Stella heeft er een kleine voorstelling over gemaakt. Leerlingen van het Johan de Witt college onderzochten onder leiding van hun geschiedenisdocent Stefan Kras de geschiedenis van de Joodse leerlingen op hun voormalige school. Ze maakten er een kleine expositie van die te zien is op 4 mei bij het Haags Gemeentearchief. De leerlingen zelf geven een toelichting.

Het volledige programma is te vinden op de flyers in o.a. de bibliotheken en via de website.

Klik hier voor een overzicht van de herdenkingen en kransleggingen op 4 mei.

Standaardportret
Bekijk meer van