Open tennisdagen op Thor de Bataaf

Wie nog nooit heeft getennist kan dit weekeinde gratis terecht op coronaproof Tennispark Thor de Bataaf. Dat alles dankzij een initiatief van toptennisser Robin Haase.

Door

De tennisgemeenschap is opgelucht: sinds 1 juni mag er weer getennist worden. Maar lang niet alles is in één ferme klap als vanouds. Clubhuizen dienen aan strenge voorwaarden te voldoen voordat de spelers na hun wedstrijd weer binnen een drankje kunnen nuttigen. Er moeten aparte wandelpaden zijn voor arriverende en vertrekkende tennissers. Overal moet je je handen kunnen ontsmetten. Om binnen te kunnen eten, moet je eerst reserveren. Clubs met grote terrassen hebben een voordeel. Die zijn in staat de protocollair vereiste afstanden te handhaven. Landelijk is dat slechts bij één op de vijf kantines het geval. Tennispark Thor de Bataaf hoort bij die selecte groep, net als overigens de meeste grote tennisparken en clubs in Den Haag.

Van de ‘Bataafse Boer’ tot tennispark

Het park is gelegen tegenover Madurodam op de plaats waar eind achttiende eeuw een gerepatrieerde aanhanger van de Bataafse Republiek een stukje land van de gemeente in bruikleen had gekregen. Hij moest zijn claim waarmaken dat hij op zandgrond kon boeren. Dat mislukte. Maar het boerderijtje werd wel een pleisterplaats voor wandelaars naar Scheveningen die trek kregen in een glaasje geitenmelk. De weduwe van de zoon van de ‘Bataafse’ boer stemde er een kleine eeuw later in toe dat enkele Hagenaars een tennisveldje uitzetten. In 1889 kwam op die plek uiteindelijk het eerste grote tennispark van Nederland met uitspanning van De Sierkan. Nu speelt daar tennisvereniging Thor de Bataaf.

Het bestuur van de club met ongeveer 1500 leden is van mening dat het nu hoog tijd wordt dat de aandacht verschuift naar een ander virus, het tennisvirus. Dit veroorzaakt bij mensen een onrustig gevoel als ze twee dagen niet hebben getennist. In de strijd tegen coronadepressie en obesitas kan het tennisvirus een zeer positieve rol spelen. In plaats van dat mensen nu angstig thuiszitten, kunnen zij de frisse buitenlucht weer opzoeken en sportief bewegen.

De Haagse toptennisser Robin Haase heeft maandenlang geen toernooien kunnen spelen. Om toch wat te kunnen betekenen voor de tijdelijk stilgelegde tenniswereld heeft hij het initiatief genomen voor WijZijnTennis.nl, een campagne die iedereen oproept tot het slaan van een balletje. Zo’n veertig vaderlandse tennisprofessionals en BN’ers heeft hij zo ver gekregen om mee te doen. Thor de Bataaf heeft zich hier ook bij aangesloten. Daar zijn komende vrijdag, zaterdag en zondag open dagen. De vrijdagavond wordt vanaf 19.30 uur ingeleid met een drankje, een gebakje en een balletje slaan onder begeleiding van livemuziek. Daarna volgen op zaterdag en zondag de open dagen.

In een gespreid bedje

‘Natuurlijk hopen we,’ aldus het clubbestuur,  ‘dat een aantal mensen blijft plakken en lid wordt, omdat het spel zo leuk is en je in een gespreid bedje terechtkomt. De club organiseert veel activiteiten om het iedereen naar de zin te maken. Als je met een team competitie wilt spelen, kan dat. Zo’n zeventig tennisteams staan al ingeschreven en er kunnen er nog bij komen. Daarmee is Thor de Bataaf de grootste competitieclub van Nederland.’
Er zijn ook de wekelijkse ‘vluggertjes’. Dat zijn de avonden waarop de leden elkaar kunnen leren kennen door korte potjes te spelen met wisselende partners. Er bestaat ook een ladderzattoernooi. Dat heeft niet specifiek een alcoholische doelstelling. Het gaat om een toernooi voor mensen die geen zin hebben in de laddercompetitie. Verder organiseert de club tweemaal per jaar een groot toernooi.

Als je van een tennisclub lid wordt, kan het nog weleens lastig zijn om een groepje spelers te ontdekken die van hetzelfde niveau zijn. Veel clubs organiseren kennismakingsavonden. Op Thor de Bataaf gaat men een stapje verder: iedereen wordt ingedeeld in appgroepen. Het vinden van dubbelpartners is daarmee een fluitje van een cent.

Open dagen en Promo-Thornooi: zaterdag 27 en zondag 28 juni. Meer informatie: www.thordebataaf.nl en www.tennisparkdebataaf.nl.

Wilt u meer lezen over sport in de Haagse regio? Koop op donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van