NK Atletiek in Den Haag: HAAG-atleet Florant jaagt op twee titels

Met een spectaculaire verspringwedstrijd op het Plein begint vandaag het ASICS NK Atletiek, waarna het sportevenement wordt vervolgd op de baan van HAAG Atletiek. Topfavoriet bij het hink-stap-springen en het verspringen is HAAG-atleet Fabian Florant.

Door

De dag na zijn korte trip naar de Verenigde Staten is Fabian Florant alweer te vinden bij HAAG Atletiek. De atletiekbaan in de Vogelwijk noemt de sympathieke atleet zijn ‘favoriete plekje in Den Haag’. Is de 36-jarige Nederlands kampioen in het land, dan traint hij hier met plezier. Vanwege het NK is de 400-meterbaan voorzien van een grote tribune om zoveel mogelijk mensen te kunnen laten genieten van de kunsten van Dafne Schippers, Churandy Martina, Nadine Visser en Fabian Florant zelf.

“Het voelt heel speciaal om in misschien wel een van mijn laatste topsportjaren in ‘mijn’ Den Haag op jacht te gaan naar weer twee nieuwe nationale titels,” zegt Florant, die behalve de Nederlandse nationaliteit ook een Dominicaans paspoort bezit. Met vijftien titels en houder van het Nederlands record outdoor (16,92 meter) is hij de te kloppen man bij het hink-stap-springen. “De vorm komt eraan.” Lachend: “Ik ga ervoor om met één sprong op ieder nummer beide titels te pakken, dat is mijn doel.”

Een unieke locatie zoals het Plein brengt atletiek dichter bij het publiek
Fabian Florant

De ‘FabJumper’, zoals de bijnaam luidt van de hink-stap-springer met een eigen T-shirt- en pettenlijn, verheugt zich op de verspringwedstrijd op het Plein. “Al in 2015 heb ik gezegd dat een unieke locatie atletiek dichter bij het publiek brengt. Het Plein is een prachtige plek, met volle terrassen en veel publiek stimuleert dat enorm. Heel leuk dat het gelukt is om het verspringen daar te organiseren.”

Weinig atleten

“Voor de pr van de atletiek in Nederland en Den Haag is dat heel belangrijk. Eigenlijk is het gek: in en rond Den Haag wonen een miljoen mensen, maar ik denk dat niet meer dan 3000 van hen serieus aan wedstrijdatletiek doen. Veel te weinig, terwijl het potentieel zo groot is. Dit NK moet kinderen en jongeren inspireren om te trainen en serieus aan atletiek te gaan doen.”

De olympiaganger (Londen, 2012) is en voelt zich ambassadeur van de sport en de stad. “Atletiek is maar een kleine sport in Nederland, zeker als je het vergelijkt met voetbal. Dat betekent dat je harder moet werken om de absolute top te bereiken. Sponsors komen niet vanzelf. Het gaat vooral om het plannen en combineren van werk of studie met topsport. Maar dat kan. Dan kun je ook in Nederland de top halen.”

Niks is mooier dan te presteren voor jezelf, je club, je stad of je land
Fabian Florant

Florant wil de jeugd in aanraking brengen met de verschillende onderdelen van atletiek en stimuleren ook aan atletiek te doen. “De sport is prachtig en niks is mooier dan te presteren voor jezelf, je club, je stad of je land. Ik wil dat mensen trots op me zijn en op het land waarvoor ik prestaties lever. Dat gevoel wil ik overbrengen op de jeugd.”

ASICS NK Atletiek, donderdag 25 juli (opening met verspringen, 16.30 uur, Plein, gratis toegang) t/m zondag 28 juli, HAAG Atletiek (Laan van Poot 353a). Meer informatie over bereikbaarheid en tickets: www.atletiek.nl/asics-nk-atletiek

Strijd om 36 titels

Louis Hueber van HAAG Atletiek verheugt zich op de sportieve strijd, maar is vooral trots op de 400 vrijwilligers van de vereniging: “Zonder vrijwilligers geen NK. Samen zijn ze verantwoordelijk voor tal van zaken als jurering, schoonmaak, horeca en publieksbegeleiding. Dat zoveel vrijwilligers meewerken, in de zomervakantie, tekent ook de energie van HAAG Atletiek. De vereniging stak de hand op om het NK in 2019 en 2020 te organiseren, samen met de atletiekbond. Het hoort ook bij de sport en onze vereniging om het beste uit jezelf en elkaar te halen. Bovendien, het werd ook wel tijd om het NK na 1996 weer eens in Den Haag te hebben.” "Na het verspringen op donderdag 25 juli zijn er vrijdag, zaterdag en zondag nog eens 34 nationale titels te verdelen bij HAAG Atletiek aan de Laan van Poot. Het programma start op vrijdag om 15.30 uur met de 400 meter voor vrouwen. ’s Middags zijn er diverse loopnummers te zien, zodat iedereen warm is om ’s avonds te genieten van het koningsnummer, de 100 meter sprint voor mannen en vrouwen. Met in de startblokken olympisch kampioen Dafne Schippers en ‘hotshot’ Churandy Martina. Op zaterdag starten de wedstrijden om 11.45 uur. Op het programma loopnummers, polsstokhoogspringen, speerwerpen, kogelstoten en de start van de zevenkamp (vrouwen) en tienkamp (mannen). Op zondag loopt Dafne Schippers haar favoriete 200 meter sprint en hoopt Fabian Florant met hink-stap-springen zijn tweede titel van dit NK binnen te slepen. Om 18.00 uur is de laatste prijsuitreiking.

Standaardportret
Bekijk meer van