Spoeddebat over opvang asielzoekers in Kijkduin

Hart voor Den Haag, VVD en PVV roepen B en W ter verantwoording over de plotselinge opvang van asielzoekers in het Atlantic Hotel in Kijkduin. Donderdag is er een spoeddebat in de gemeenteraad.   

Door

Zaterdag verraste het college van B en W de gemeenteraad en Kijkduin met de mededeling dat vanaf zondag honderd tot honderdtwintig asielzoekers zouden worden opgevangen in de badplaats. Die zijn intussen gearriveerd. Het ging volgens B en W om een noodsituatie en daarom is besloten medewerking te verlenen. ‘Er dreigt dit weekend de acute situatie te ontstaan dat asielzoekers die zich in Ter Apel melden, op het gras moeten slapen,’ aldus B en W in een brief aan de raad. ‘Het COA heeft het college om deze reden [vrijdag] gevraagd om in te stemmen met de opvang van 100 tot 120 geregistreerde asielzoekers in het NH Hotel in Kijkduin.’

De groep bestaat uit ‘volwassen mannen, vrouwen en stellen’ en zal tot uiterlijk 15 januari 2024 blijven. Het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers) draagt zorg voor de begeleiding van de groep en krijgt daarbij ondersteuning van het Rode Kruis. Omwonenden zijn afgelopen weekend per brief op de hoogte gesteld.

VVD woedend

VVD-fractie-voorzitter Lotte van Basten Batenburg is woedend over het snelle besluit van B en W. ‘Hoe verzin je het. In het hart van onze familiebadplaats Kijkduin,’ schrijft ze op X, voorheen Twitter. Ze hekelt verder dat het voor de bewoners en de raad een ‘voldongen feit’ is. Haar collega Sebastian Kruis van de PVV noemt de gang van zaken ‘onacceptabel’. Ook Hart voor Den Haag is boos. “Dat meer en meer opvanglocaties dé natte droom is voor de bestuurders van het college van D66, GroenLinks/PvdA, CDA, PvdD en DENK snappen wij,” zegt raadslid Coen Bom, “maar in meerderheid is de Nederlandse bevolking, dus ook in Den Haag, tegen meer opvang van asielzoekers. Wanneer gaat er eens geluisterd worden naar de wil van het volk?”

 

Wat echt spoed heeft is, de opvang van deze mensen
Hera Butt, GroenLinks

 

Aan de linkerzijde van de raad bestaat meer begrip voor de hulp die Den Haag het COA biedt. D66-raadslid Marije Mostert op X: ‘Trots dat de gemeente deze verantwoordelijkheid oppakt. Het is onacceptabel dat mensen in deze koude nachten op straat moeten slapen.’ Ook GroenLinks is positief. “Ik ben blij dat we als Den Haag kunnen helpen bij deze noodsituatie. We kennen de eerdere beelden van Tel Apel. Mensen die buiten moeten slapen. Dat willen we niet meer,” zegt raadslid Hera Butt. Een spoeddebat is voor GroenLinks niet nodig, zegt ze. “Maar we zullen eraan meedoen. Wat echt spoed heeft is de opvang van deze mensen.”

Arthur van Rijswijk van de opgeheven Stichting Bewonersbelangen Kijkduin verwacht zelf ‘geen last’ te hebben van de asielzoekers, maar hekelt wel de wijze waarop Kijkduin is verrast. “Ik heb geen brief gehad. Maar daar verbaas ik me niet over. Zo gaat het altijd met de gemeente. Daarom hebben we onze stichting ook opgeheven.” Op X regent het anonieme racistische commentaren. Iemand adviseert bijvoorbeeld passagiers van buslijn 23 ‘je horloge thuis te laten’.

PVV-leider Geert Wilders heeft aangekondigd dat hij dinsdagavond naar een inloopavond voor de buurt komt ‘om de bewoners die zich verzetten tegen de komst van asielzoekers een hart onder de riem te steken’.

Standaardportret
Bekijk meer van