Splinter Chabot op tv als gids in politiek Den Haag

Splinter Chabot, was al geregeld op de tv te zien, maar speelt vanaf februari de hoofdrol in een eigen tv-programma. Het heet ‘Splinter in de politiek’.

Door

Hagenaar Splinter Chabot verschijnt vanaf volgende maand op tv met een serie politieke programma’s onder de titel ‘Splinter in de politiek’. Dat heeft omroep AVROTROS onlangs bekendgemaakt.

In het persbericht stelt de omroep dat het programma laat zien ‘dat politiek ook leuk kan zijn’. En verder: ‘In zes afleveringen gidst de 22-jarige Splinter de kijker door de Haagsche jungle. Van het Torentje tot de geheime gangen van het Binnenhof; Splinter opent deuren die normaal gesloten blijven. Hij bezoekt de politici ook juist op momenten dat ze echt zichzelf zijn’.

Splinter Chabot betreedt het Binnenhof. | Still: AVROTROS

Chabot werd benaderd door de omroep naar aanleiding van zijn medewerking aan een documentaire over Jan Terlouw. “Het is een geweldig nieuw avontuur,” zegt hij enthousiast. “Het is alsof ik in een snoepwinkel m’n gang van kan gaan zonder te betalen. Een paar dingen zijn al gedraaid, maar we zijn nog volop bezig.” De opzet van de zes programma’s is luchtig. Zo gaat Splinter het café in met Mark Rutte, joggen met Rob Jetten en aan yoga doen met Sylvana Simons. De thema’s van de afleveringen zijn: imago, onder druk, media, idealen, campagne en macht.

‘Ik ga Baudet nog vragen’

Uit een voorlopige inhoudsopgave blijkt dat het op een gegeven moment wel gaat óver Thierry Baudet, maar komt de FvD-voorman ook zelf aan het woord? Chabot: “Ik heb hem nog niet gevraagd, maar dat ga ik nog doen. Ik hoop dat hij wil meedoen. Het is een interessante politicus, die het debat vaak weet te domineren. Hetzelfde geldt voor Geert Wilders. Die wil ik ook wel spreken, maar de vraag is even of hij wil meewerken.”

De keuze van AVROTROS voor Chabot is opmerkelijk omdat hij zelf politiek gebonden is. De student politicologie (UvA) is sinds 2017 voorzitter van de JOVD, de aan de VVD gelieerde Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie. Is dat geen bezwaar? Chabot: “Ik vind van niet. Er zitten aan mij meer kanten dan die van JOVD-voorzitter. Het programma gaat ook meer over mensen dan over politieke kwesties. Dat helpt ook.” Een woordvoerder  AVROTROS laat weten dat Chabot het programma maakt op persoonlijke titel, niet als voorzitter van de JOVD. “Het programma is er ook niet om politici kritisch te bevragen, maar juist om een uniek kijkje te geven in de Haagse politieke keuken.”

Zoon van Bart

De appel valt niet ver van de boom, want Splinter Chabot is de derde zoon van schrijver, dichter, performer en tv-persoonlijkheid Bart Chabot. Ook Bart is op tv actief geweest, namelijk als politiek commentator van de talkshow Pauw & Witteman.

Chabot (64) treedt de laatste jaren wegens gezondheidsproblemen minder in de openbaarheid. Hier ligt de kritiek op de loer dat Chabot-junior door de reputatie van zijn vader het tv-podium bestijgt. “Ik kan niet ontkennen dat ook ik de bekende Chabot-energie heb,” zegt hij, “maar verder word ik beoordeeld op mijn eigen kwaliteiten. Ik ben ook niet door mijn vader voorzitter van de JOVD geworden. Hij bemoeit zich er niet mee, maar hij volgt natuurlijk wel alles wat ik doe.”

‘Splinter in de politiek’ is te zien vanaf vrijdag 8 februari, 21.15 uur, NPO 3. 

(Dit stuk is op maandag 7 januari aangevuld met een reactie van AVROTROS.) 

Standaardportret
Bekijk meer van