PvdA: Kleine groep gijzelt Duindorp

De PvdA stelt dat een kleine groep intolerante raddraaiers voor ordeverstoringen in Duindorp zorgt en dat daar tegen opgetreden moet worden. Ook is er een bredere aanpak nodig.

Door

Een kleine groep intolerante raddraaiers zorgt voor ordeverstoringen in Duindorp. Daar moet tegen worden opgetreden, maar er is ook een bredere aanpak nodig.

Dat heeft PvdA-fractievoorzitter Martijn Balster woensdagmiddag naar voren gebracht in een door hem aangevraagd raadscommissiedebat over de incidenten uit april. “Die incidenten zijn het topje van de ijsberg,” zei hij voorafgaand aan het debat.

“Er is veel meer aan de hand. Er worden mensen weggepest, er is woonoverlast, er zijn gezinsproblemen. Dat speelt zich allemaal af in zo’n vijf straten. Er is daar een groep die de goedwillende meerderheid gijzelt. Iedereen weet om wie het gaat, maar niemand durft zijn mond open te doen.”

Aanleiding voor het debat waren de ongeregeldheden die uitbraken op 13 april, toen een Marokkaanse bruiloftsstoet luid toeterend door de wijk trok en een straat blokkeerde.

Een Duindorper gooide een pot mayonaise naar de bruidsauto. Hij of iemand anders kreeg daarna een kopstoot. Mannen uit de stoet trapten ook nog bij vergissing de deur in van een ouder echtpaar dat niets met de hele zaak te maken had. Later is een ruit van de ouders van het bruidspaar ingegooid. Daarnaast was er een reeks vernielingen aan ruiten en de auto van een Surinaams-Nederlandse vrouw die zich naar de zin van een groep wijkbewoners op sociale media te negatief uitlaat over de wijk en het vermeende racisme.

Verdachten

Burgmeester Pauline Krikke maakte dinsdag bekend dat twee verdachten door de politie zijn gehoord: de gooier van de mayonaisepot en de man van de kopstoot. Zij zouden zich vrijwillig hebben gemeld. Het Openbaar Ministerie bepaalt of er tot vervolging wordt overgegaan. Het onderzoek naar de vernielingen die gericht waren tegen de kritische buurtgenoot heeft vooralsnog niets opgeleverd.

 

Iedereen weet om wie het gaat, maar niemand durft zijn mond open te doen.
Martijn Balster (PvdA-fractievoorzitter)

 

Voor PvdA’er Balster is het duidelijk. “Er zijn nu weer twee wijkagenten in plaats van één, dat is goed. Maar de informatiepositie van de politie is nog niet goed genoeg. Iedereen in de buurt weet wie er achter die vernielingen zitten. Maar het gaat niet alleen om politieoptreden. Dit is een wijk met problemen, die vragen om een bredere aanpak. Er zijn een paar positieve projecten, maar die kampen met een gebrek aan middelen en mankracht. Hier is een grotere gemeentelijke inspanning nodig. En er moet ook worden gekeken naar de hulpverlening aan mensen met schulden, gezinsproblemen en problemen met drank en drugs.”

Klassieke reflex in Duindorp

Het is nog even de vraag of de brede aanpak van de PvdA, die vanaf volgende week niet meer in het college van B en W zit, van de grond komt. De VVD is er in elk geval geen voorstander van. Fractievoorzitter Frans de Graaf: “Er zijn afschuwelijke dingen gebeurd, maar het is een klassieke reflex van links om er maar weer nieuwe projecten tegenaan te gooien. Ik vind dat de burgemeester en de politie adequaat hebben opgetreden. Als VVD zijn wij niet tegen verdere maatregelen om de veiligheid te verbeteren. Daarnaast zijn er nu goede wijkprojecten gaande. Laten we eerst maar eens afwachten wat die opleveren.”

Burgemeester Krikke riep eerder al op tot kalmte. In haar rapportage van dinsdag doet ze dat opnieuw. ‘Ondertussen doe ik een dringend beroep op alle mensen in Duindorp om elkaar met rust te laten en in elkaars waarde te laten (…). Het is totaal idioot en onacceptabel dat mensen met een bijl het huis en de auto van anderen vernielen. Dit moet stoppen. Beheers je!,’ aldus de burgemeester.

Standaardportret
Bekijk meer van