Kans klein op politiek onderzoek naar zaak-Dille

De oppositie wil een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken rond de dood van PVV-raadslid Willie Dille. Collegepartijen zijn terughoudend, maar er is nog niks besloten.

Door

De Schiedammer die na de dood van het Haagse PVV-raadslid Willie Dille dreigde met een aanslag, blijft nog zeker 30 dagen vastzitten. Danny F., die actief is in extreemrechtse kringen, schreef op Facebook: ‘Als dit geen drastische consequenties gaat hebben, pleeg ik zelf een aanslag. Ik ben hier bloedserieus klaar mee. Als de staat niets doet, staat mijn lot vast.’

Volgens zijn advocaat waren de woorden ‘niet serieus bedoeld’, maar het Openbaar Ministerie (OM) legt hem bedreiging met een terroristisch misdrijf ten laste en het opruien tot een terroristisch misdrijf.

Dat Dille op 8 augustus zelf uit het leven stapte, en vooral de redenen die ze ervoor gaf, maken overal in het land veel emoties los. Dille zei in een zelfgemaakt filmpje dat ze in maart 2017 ‘verkracht en ontvoerd’ was door een ‘groep moslims’, volgens haar gestuurd door mederaadslid Arnoud van Doorn (PvdE). Bovendien zouden burgemeester Krikke en de politie in haar ogen hebben ‘gefaald’.

Aanknopingspunten

Hoewel het OM voorlopig onvoldoende aanknopingspunten ziet voor verder onderzoek naar de zaak-Dille, bestaat er bij de Haagse oppositie duidelijk wel die wens. Onder meer het CDA, de HSP, NIDA en de PvdA spraken zich al uit vóór een onafhankelijk onderzoek. Een formeel verzoek is echter nog niet binnen. Ook is onduidelijk hoe een dergelijk onderzoek eruit zou moeten zien. Tot nu toe zijn er vooral raadsleden die via Twitter om antwoorden vragen.

De kans dat er daadwerkelijk een politiek onderzoek komt is klein, aangezien de collegepartijen terughoudend zijn. Maar er is nog niks besloten. De vraag is ook wat de raad zou willen en kúnnen onderzoeken, buiten het OM om.

Groep de Mos/Hart voor Den Haag en de VVD benadrukken daarnaast dat het juist zou zijn om af te wachten wat Dilles eigen partij wil doen. De PVV houdt zich nog altijd stil. De woordvoerder laat weten: “Dit is een storm in een glas water. We komen begin september met een uitgebreide reactie. Daar zal ook uit blijken of we een onderzoek willen.” Als de PVV inderdaad wel voor een raadsonderzoek is, kan er dus zomaar toch een meerderheid voor zijn.

In een verklaring vraagt de partner van Dille, Caspar Reedijk, om rust. Hij laat wel weten dat Dille volgens hem ‘geen onvertogen woord jegens de waarheid’ heeft gezegd.

Beschuldigingen van Dille

Komende week keert iedereen in het stadhuis weer terug van vakantie. De discussie over het onderzoek zal daar zeker gevoerd gaan worden. Wie heeft welke vragen, welke zorgen en wat kan en wil de raad daarmee doen? Martijn Balster (PvdA) wil vooral ‘samen optrekken’.

Behalve de gang van zaken rond de beschuldigingen van Dille is het bijvoorbeeld volgens HSP-raadslid Fatima Faïd (via Twitter) ook aan de raad om ‘een stokje te steken voor verdere speculaties, sociale media moddergooien en het wekken van de indruk dat de politiek haar straatje schoon zit te vegen’.

Dille wordt herdacht in de raadsvergadering van 20 september.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van