‘Onderzoek drama Dille noodzakelijk’
De zelfmoord van PVV-raadslid Willie Dille roept veel vragen op. Een onafhankelijk onderzoek is daarom noodzakelijk, stelt hoofdredacteur Herman Rosenberg in zijn commentaar.
Wat vorige week begon met een lastig te duiden Facebook-filmpje liep snel en onverwacht uit op een tragedie. PVV-gemeenteraadslid Willie Dille maakte een einde aan haar leven. Dat is in de eerste plaats een persoonlijk drama en een groot verlies voor haar gezin en verdere familie. Voor politiek en pers is het een kwestie die een hoop ongemakkelijke kanten heeft.
Dille vertelt in het filmpje, dat door de website GeenStijl werd verspreid, dat zij vorig jaar door een ‘groep moslims’ is ontvoerd en verkracht. Deze mannen zouden daartoe zijn aangezet door het gemeenteraadslid Arnoud van Doorn, een tot de islam bekeerde voormalige PVV’er. Dille maakte daarvan melding bij de politie en de burgemeester, maar die zouden niet in actie zijn gekomen.
Intussen is komen vast te staan dat Dille géén aangifte heeft gedaan. Waarom niet is onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat politie en justitie niet veel kunnen zonder een aangifte. Dat is ook in een verklaring van de Driehoek aangegeven. En dus is het verwijt van Dille, later gretig herhaald door de PVV, onterecht.
Dat neemt niet weg dat Dille blijkens het filmpje, dat een sterk vermagerde en ontredderde vrouw toont, in geestelijke nood verkeerde. De vraag die we hier met enige schroom stellen, is of de mensen die dit al eerder wisten of konden weten iets hebben ondernomen om hulp te bieden.
Willie Dille in een isolement
Niet om na te trappen, maar wel om de zaak in perspectief te plaatsen moet worden opgemerkt dat Dille geen onomstreden raadslid was. Zij heeft zich zeer negatief over moslims uitgelaten. In de aanloop naar de verkiezingen van maart speelde zij samen met Gerbrands een onsympathieke rol door andere PVV-raadsleden van de lijst te weren. Wie zo bezig is, loopt de kans in een isolement te belanden.
Willie Dille wordt op 20 september in de raadsvergadering herdacht. Maar de woorden die daar gesproken worden, kunnen niet de laatste zijn in deze zaak. Er is een officieuze beschuldiging van verkrachting, burgemeester en politie waren daarvan op de hoogte, er is een zelfmoord en er is de rol van Van Doorn, die zich verweert, maar en passant de CDA-fractievoorzitter bedreigt. Veel vragen, veel commotie. Een onafhankelijk onderzoek is daarom noodzakelijk. Laat er in elk geval een poging worden ondernomen om in deze dramatische zaak de feiten die er zijn op een rijtje te zetten en daar lering uit te trekken.
HERMAN ROSENBERG
In het commentaar geeft de hoofdredactie zijn mening over belangrijke onderwerpen die in het nieuws zijn.