Gemeente trekt claim Energieacademie in en doet aangifte

Bij de afwikkeling van het Energieacademie-affaire haalt de gemeente bakzeil. Het stadhuis trekt zijn schadeclaim van 1,2 miljoen euro in en legt bijna vier ton in voor de overige schuldeisers.

Door

Tot die overeenkomst zijn de curatoren en wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks, sociale zaken) gekomen. Kapteijns volgde vorige maand partijgenoot Bert van Alphen op, die na zijn een kritisch rapport zijn functie neerlegde.

Van juridische aansprakelijkheid voor de ondergang van het banenproject wil het college van B en W niet weten. Maar vanwege een ‘gevoel van medeverantwoordelijkheid’ komt het de curatoren tegemoet. De gemeente trekt haar vordering in, waarmee ze 1,2 miljoen euro subsidiegeld terug eiste. Ook draagt ze 375.000 euro bij aan de te verdelen boedel. Zo blijft er geld over voor de overige schuldeisers. ‘De curatoren zijn blij met deze geste,’ meldt Udink Schepel Advocaten in een persbericht.

 

De curatoren betwisten een 'aanzienlijk deel' van de schadeclaims

 

Wel zal de gemeente deze donderdag aangifte doen van fraude. Reden is het rapport van onderzoeksbureau Berenschot, dat niet kon uitsluiten of er bij de Energieacademie is gefraudeerd. Sowieso zijn er nog een boel losse eindjes. Zo houden de curatoren de vorderingen van de overige schuldeisers tegen het licht. Een ‘aanzienlijk deel’ van deze claims wordt door hen betwist. Mogelijk moet de rechter zich hierover buigen. Ook onderzoeken de curatoren in hoeverre de stichtingsbestuurders en leden van de Raad van Toezicht aansprakelijk zijn voor het faillissement.

Energieacademie ten onder

Eerder dit jaar ging de Energieacademie ten onder. Het werkgelegenheidsproject beoogde bijstandsgerechtigden en ‘lastige’ jongeren te koppelen aan bedrijven die verlegen zitten om technisch personeel. Ondanks subsidies kon de stichting zichzelf niet bedruipen. Het college wekte de indruk dat er slechts een ‘subsidierelatie’ met de Energieacademie bestond, terwijl de gemeente in werkelijkheid van begin tot eind een stevige vinger in de pap had.

Ondanks het vele vingerwijzen in de gemeenteraad is de Energieacademie een mislukking met vele vaders. Het Berenschot-rapport wijst nadrukkelijk geen hoofdschuldige aan. Zowel aan de tekentafel op het stadhuis als in de uitvoering door de stichting ging volgens Berenschot van alles mis. Voor verantwoordelijk wethouder Van Alphen was dit reden om in september op te stappen.

Standaardportret
Bekijk meer van