Coalitie hangt aan zijden draad in raadsdebat over De Mos

Het voortbestaan van de Haagse coalitie hangt donderdagavond aan een zijden draad. De partijen zijn het oneens over een mogelijke toetreding van Hart voor Den Haag tot de coalitie.

Door

Na een week vol crisisberaden zat de coalitie nog altijd niet op één lijn toen donderdagmiddag de raadsvergadering aanving. Al na tien minuten werd het debat op verzoek van D66 geschorst. Fractievoorzitter Marieke van Doorn wilde met haar coalitiepartners een motie ‘finetunen’.

Met die motie leek zij een uitweg uit de politieke impasse te hebben gevonden. “We willen gesprekken aangaan met álle oppositiepartijen, en Hart voor Den Haag in het bijzonder,” lichtte D66-fractievoorzitter Marieke van Doorn toe. Het leek een compromis waarin zowel VVD, die voor serieuze gesprekken met De Mos pleit, als GroenLinks en de PvdA, die daar niet op zitten te wachten, zich in kunnen vinden.

 

Dit lijkt uitstel van executie
Robert Barker, PvdD

 

Dat bleek een misvatting. “Het was niet de bedoeling dat mijn naam onder deze motie staat,” zei VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg. Of de VVD genoegen neemt met de uitweg van D66, is twijfelachtig. “Ik wil hierover nog zeker overleggen met mijn fractie.” Daarmee was de verwarring in de raadzaal compleet.

Advies van Bruins

Aanleiding voor het debat is het advies van Bruno Bruins, die na de vrijspraak van De Mos en partijgenoten werd aangesteld als gespreksleider. Vorige week deed Bruins een tweeledig advies: werk aan onderlinge verhoudingen en afspraken over partijfinanciering, én voer verkennende gesprekken met Hart voor Den Haag over eventuele coalitiedeelname.

GroenLinks en de PvdA zijn onaangenaam verrast door deze laatste suggestie. Zij willen niet tornen aan de coalitie. Daarop dreigde de VVD de stekker uit de samenwerking te trekken.

In het debat bleek dat de kampen de afgelopen dagen niet nader tot elkaar zijn gekomen. “In het licht van de vrijspraak moet recht worden gedaan aan de verkiezingsuitslag,” aldus Van Basten Batenburg. De linkse partijen willen best een gesprek voeren met de partij van De Mos, maar geven coalitiedeelname weinig kans. “Wij hechten veel aan de huidige coalitie,” zei Janneke Holman (PvdA). Het advies van Bruins ‘is geen dictaat’, aldus Maarten De Vuyst (GroenLinks). Over de uitkomst van een gesprek met Hart voor Den Haag wilde hij niet speculeren.

Woordenspel

“Dan heeft het gebabbel toch geen zin?”, wierp een gefrustreerde De Mos op. “Als u niet wil praten over de samenstelling van het college, blijven wij weg.”

Ook andere oppositiepartijen stoorden zich mateloos aan het woordenspel van de coalitiepartijen. De D66-motie, die een uitweg beloofde, riep vooral vragen op.”Dit is niet wat Bruins heeft geadviseerd,” zei Sebastian Kruis (PVV). “Nu wordt Hart voor Den Haag op een hoop gegooid met de rest van de oppositie. Het is een schoffering.”

De oppositie eist dat de coalitie hom of kuit geeft: wel of geen serieuze gesprekken met Hart voor Den Haag. “Ik vrees dat deze motie uitstel van executie is,” zei Robert Barker (Partij voor de Dieren).

De vergadering wordt later vanavond hervat.

Standaardportret
Bekijk meer van