Politie breekt blokkades van klimaatdemonstranten af (foto’s)

De politie heeft maandagmiddag ingegrepen bij de protestacties van Extinction Rebellion. Klimaatactivisten blokkeerden wegen nabij de Tweede Kamer en de Koningstunnel.

Door

Extinction Rebellion heeft aangekondigd Den Haag deze week ‘plat te leggen’. Ze eisen dat de politiek vaart maakt met klimaatbeleid. Vanaf het middaguur blokkeerden betogers de weg bij het tijdelijke onderkomen van de Tweede Kamer aan de Prins Clauslaan, en vervolgens de Bezuidenhoutseweg ter hoogte van de Malietoren. Ook op de Lekstraat, bij de ingang van de Koningstunnel, blokkeerden demonstranten op hoge houten palen de doorgang.

Volgens de betogers ontbeert het de Nederlandse politiek aan daadkracht op klimaatvlak. ‘Deze weg loopt dood,’ stond op een spandoek. ‘Het water komt,’ las een ander. De politie zette de toegangswegen naar de bezette kruisingen af voor het verkeer.

Tekst gaat verder onder fotoslider. Foto’s: DHC/Sabine Molenaar.

 

Aanvankelijk liet de politie het protest begaan, maar rond drie uur greep zij in ‘vanwege direct verkeersgevaar’. Actievoerders werd gesommeerd de wegen niet langer te blokkeren. Demonstranten die geen sjoege gaven, zijn door de politie opgepakt.

Vastgeketend

Dat bleek lang niet altijd eenvoudig. Meerdere demonstranten hadden zich aan elkaar vastgeketend. Gereedschap als hamer, beitel en slijptop kwam eraan te pas. Een enkeling had zijn hand zelfs aan een buis gelijmd, toont een video op Twitter. Op de Bezuidenhoutseweg hielden demonstranten, ondanks de oproep om te vertrekken, een ‘sit-in’ op het asfalt. Rond vier uur begon de politie daar met aanhoudingen.

De politie heeft ruim zestig betogers opgepakt. Zij zijn in arrestatiebusjes afgevoerd.

De internationale beweging Extinction Rebellion zet burgerlijke ongehoorzaamheid in als protestmiddel. Volgens de activisten halen de gangbare methoden om gehoord te worden te weinig uit. Hun acties leiden geregeld tot verontwaardiging bij een deel van de Haagse gemeenteraad. ‘Dit zijn geen demonstranten,’ twitterde Frans de Graaf (VVD) maandagmiddag over de activisten op palen bij de Koningstunnel. ‘Dus handhaven: losknippen en aanhouden.’

Standaardportret
Bekijk meer van