Pakjesboot Estrella vaart niet meer uit

Het einde van een tijdperk lijkt in zicht. De Scheveningse rederij Vrolijk wil af van het schip Estrella, beter bekend als de ‘Pakjesboot 070’. Het staat te koop.

Door

Aankomst en intocht van Sint Nicolaas zijn dit jaar, in verband met de coronapandemie, al geschrapt. Maar ook volgend jaar zal de Estrella niet meer in actie komen voor het transport van de goedheiligman. En ook voor vistrips wordt niet meer uitgevaren, bevestigt Gert-Jan de Ruiter van Vrolijk. “Er moeten kostbare reparaties worden uitgevoerd, want het is een oud schip. We moeten op de kosten letten. Met de sportvisserij gaat het ook al niet goed. daarom houden we de Estrella nu aan de kant en doen we haar in de verkoop.”

Begonnen als ‘Koningin Emma’

Het schip werd in 1933 in Vlissingen te water gelaten als Koningin Emma. Het deed dienst als veerboot in de Zeeuwse wateren. In 1939 en 1940 gebruikte de marine de veerboot als mijnenlegger.

Proefvaart van de Koningin Emma bij Vlissingen, 1933.

Na de Tweede Wereldoorlog zien we het schip nog even terug als drijvend bordeel in de Rotterdamse haven; uit die tijd dateert de naam Estrella. Rond 1980 kocht rederij Vrolijk het schip aan voor rondvaarten en het sportvissen. Daarnaast had het ranke schip de afgelopen tien jaar de eervolle opdracht om de Sint aan boord te nemen en op stomen naar Scheveningen. De Estrella lijkt door zijn grote schoorsteen op een stoomschip, maar heeft (al sinds de bouw) een dieselmotor.

 

De zware dieselmotor van de Estrella.

Als er iemand een actie wil beginnen…

De vraag is of er niet een actie moet worden opgezet om de Estrella voor Scheveningen te behouden. Bij Vrolijk hebben ze daar nog niet over nagedacht. De Ruiter: “Nou ja, als er mensen zijn die zich daarvoor willen inzetten, hoor ik dat graag.”

De complete geschiedenis van de Estrella is hier te vinden.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van