Column: Kan vergunningenbeleid beetje meedenken met ondernemers?

Het Haagse Wereld Hapjes-debacle is tekenend voor het stroeve gemeentebeleid, schrijft columnist Christiaan Weijts. Regeltjes, formulieren en spreadsheets hebben de plaats ingenomen van het gezonde verstand.

Door

Alles wat je op het Lange Voorhout doet, krijgt vanzelf allure. Al zou je er een snackkar met braadworsten neerplempen, onder de linden krijgt zo’n vreetschuur vanzelf een zeker cachet. Dat bleek de afgelopen winters steeds tot mijn verbazing als de Royal Christmas Fair er neerstreek.

Alleen de paasmarkt dit weekend had iets treurigs, maar daar konden die linden niets aan doen. Veel kraampjes waren al weg of werden ingepakt toen ik zaterdagmiddag om half vier het Lange Voorhout op struinde. Er stonden verregende trampolines die de hele dag niet waren besprongen. Twee vrouwen achter een stalletje met helende stenen en astrologische voorspellingen glimlachten me weemoedig toe. Een zanger probeerde de moed erin te houden, met een gitaar die ontstemde in de kou, maar helaas, er slenterden maar een paar bezoekers over het modderige schelpenzand.

Aan de Lange Vijverberg waren de kleurrijke karren met poffertjes, suikerspinnen en crêpes, en een kringetje doorweekte picknickbankjes. Zelfs het mistroostige heeft hier nog een chic aureool. Deze paasmarkt is geen flop, maar ‘tristesse’.

 

Na de afwijzing begon het gebruikelijke procedurele gesteggel

 

Maar niet getreurd, we krijgen Pinksteren nog. Het culinaire festival Haagse Wereld Hapjes is al een aantal jaren een geweldige toevoeging aan het markt- en evenementenaanbod. De sfeer, de verfijning, de kwaliteit – hier worden deze onvergelijkbare lanen weer een echte ontmoetingsplek. Met Pinksteren is het Lange Voorhout op zijn best.

Behalve dan dat het dit jaar niet doorgaat. En dat komt weer doordat we er het gemeentelijke vergunningenbeleid zien op zijn slechtst. De regeltjes voor het opbouwen en afbreken zouden zijn veranderd. Die mogen nog maar twee uur duren van het nieuwe marktreglement. De organisatoren zien zichzelf niet als markt, maar als evenement, ook omdat er muziek en ander entertainment op podia is. Daarvoor hebben zij twee, drie dagen opbouwen nodig.

De afwijzing kwam in februari, en daarna begon het gebruikelijke procedurele gesteggel. Met als toppunt van ‘tristesse’ dat de gemeente min of meer toezegde deze week die vergunning wel te willen leveren, maar dat was volgens de organisatie weer te laat om het nog goed te kunnen neerzetten. Ondernemers, leveranciers, sponsoren en andere betrokkenen leven nu eenmaal op een andere tijdsschaal dan de gemeenteambtenaren, die veel eerder uitsluitsel hadden moeten geven.

 

Eén spontane picknick als protest tegen de dwaze tucht van regels en lege statuten

 

Zat Richard de Mos nog maar aan de knoppen, ga je bijna denken. Dan was het met één appje geregeld. Goed, wat overdreven misschien, maar het Haagse Wereld Hapjes-debacle is wel tekenend voor het stroeve beleid, dat er ook verantwoordelijk voor is dat jongeren voor een bruisend nachtleven de trein naar Amsterdam en Rotterdam pakken. Ook voor zoiets simpels als een hoogstaand culinair festival zul je dit jaar de derde grootste stad van Nederland moeten verlaten.

Het probleem is dat de regeltjes, formulieren en spreadsheets de plaats hebben ingenomen van het gezonde verstand. Iedereen in het stadhuis begrijpt wat dit pinksterevenement is, behalve de computers die eenduidig ‘markt’ of ‘festival’ aangevinkt willen zien. Valt iets hier tussenin, dan slaat het complete besturingssysteem te pletter en begint de ambtelijke molen spontaan in tongen te spreken.

Misschien moeten we de komende pinksterdagen maar eens zelf de heilige geest van de culinaire saamhorigheid gaan uitstorten over de Lange Lindelaan. Iedereen neemt stoeltjes, kleedjes en zelfgemaakte wereldlekkernijen mee. Van de kou beparelde flessen bubbels. Gitaren die dan hopelijk wel op toon blijven in de lentezon. Eén spontane picknick als protest tegen de dwaze tucht van regels en lege statuten in het IJspaleis.

Wanneer krijgen we eens een vergunningenbeleid dat een klein beetje meedenkt met ondernemers? Waarschijnlijk als Pasen en Pinksteren op één dag vallen.

Standaardportret
Bekijk meer van