Niemand wil ambassade op Plein 1813, maar hij komt er toch
Het college van B en W is ‘verdrietig’, de meerderheid van de gemeenteraad is tegen, maar terugdraaien gaat niet meer: de Israëlische ambassade verhuist naar Plein 1813.
De verhuizing van de Israëlische ambassade naar het Plein 1813 valt niet tegen te houden. Het enige dat de gemeente kan doen is de schade aan de monumentale villa en het groen proberen te beperken.
Dat werd donderdagmorgen duidelijk in een raadscommissievergadering. Eigenlijk is een meerderheid van de raad tegen de verhuizing van de Israëlische ambassade, net als verschillende insprekers onder wie architect Peter Drijver.
Hij sprak van een ‘aantasting van een van de kroonjuwelen van de stad’, waarmee hij doelde op het unieke stedenbouwkundige ensemble dat het plein vormt. De oppositie in de raad was zeer negatief over de hele zaak, maar collegepartij GroenLinks deed naar nauwelijks voor onder. “Dit is geen goede plek,” aldus fractievoorzitter Arjen Kapteijns.
Verdrietig maar eigenlijk woedend
Wethouder Boudewijn Revis (VVD, stadsontwikkeling) zei ‘verdrietig’ te zijn over wat er in deze zaak allemaal is voorgevallen. Dat was een diplomatieke manier om aan te geven dat het college woedend is. De bewuste villa is in 2016 zonder dat de gemeente dat wist door het Rijksvastgoedbedrijf verkocht aan de staat Israël. Die deal kan niet meer worden teruggedraaid, hielp Revis de tegenstanders uit de droom.
Vervolgens heeft de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) een rapport uitgebracht over de treffen veiligheidsmaatregelen. Dat stuk is zó geheim, dat het zelfs vertrouwelijk niet gedeeld kan worden met het Haags stadsbestuur. Mede op basis van die rapportage is er een verbouwingsplan gemaakt. “In overleg met alle partijen zijn we erin geslaagd de schade te beperken,” aldus Revis. Volgens hem blijft een deel van het interieur van de villa behouden, alsook aan aantal bomen (veertig vooral kleine exemplaren moeten weg).
Wie is de baas in deze stad?
De vergunning voor de verbouwing, voor nieuwbouw op het terrein en voor het kappen van bomen is verleend. Er kan nog bezwaar worden gemaakt. Maar duidelijk is dat het allemaal doorgaat, mede onder druk van Buitenlandse Zaken en de NCTV.
“Wie is eigenlijk de baas in deze stad?” vroeg 50Plus-woordvoerder Tomlow zich daarom af. Maar Revis wees erop dat Den Haag een internationale stad is en dat die status ook verplichtingen met zich meebrengt. Gemeente en rijk zullen zich ook bekommeren om de veiligheid van de omwonenden, verzekerde de wethouder.
Er is één lichtpunt. De komst van de ambassade wordt aangegrepen om het plein groener te maken. De groenstroken rond de bomen worden verbreed, de ruimte voor auto’s wordt verkleind en beveiligingsobstakels voor de Israëlische en andere ambassades worden ingepakt in een haag.