Nachtclub Herenstraat drie maanden dicht na schietpartij

De Brazuka Bar in de Herenstraat blijft op last van de burgemeester drie maanden dicht. Reden is een schietpartij bij de nachtclub enkele weken geleden.

Door

Daarbij raakte een 36-jarige man gewond in zijn been. Het incident maakte veel los in de Herenstraat en omgeving. Bewoners klagen al jaren over ernstige overlast van de uitgaanshoreca. Na de schietpartij schreef bewonersorganisatie Bewoners Rond het Plein een brandbrief aan burgemeester Jan van Zanen.

In zijn antwoord op die brief meldt Van Zanen dat de Brazuka Bar drie maanden dicht blijft. Ook nodigt hij de bewonersorganisatie uit voor een gesprek over de veiligheidssituatie en overlast in de Herenstraat.

 

Er zijn op dit moment geen juridische mogelijkheden om de nachtontheffingen in te trekken
Jan van Zanen, burgemeester

 

De bewoners hadden de burgemeester gevraagd in te grijpen. Specifiek verzochten ze hem alle nachtontheffingen voor de horeca in de Herenstraat in te trekken. De smalle zijstraat van het Plein telt maar liefst zeven clubs die in het weekeinde tot vijf uur ’s nachts open mogen blijven. Zonder nachtontheffing zouden de zaken tegelijk met de horeca op het Plein sluiten.

Zover wil Van Zanen niet gaan. Hij schrijft dat er ‘op dit moment geen juridische mogelijkheden zijn om de nachtontheffingen in te trekken’. Pas na herhaaldelijke waarschuwingen kan hij een overlast gevende club tijdelijk sluiten. Vergunningen en nachtontheffingen kan hij pas intrekken als na heropening de overlast terugkeert.

Woongenot

‘Dit neemt niet weg dat ik uw brief zeer serieus neem,’ sluit de burgemeester zijn brief af. ‘Om die reden zal ik, in samenspraak met mijn veiligheidsadviseurs, kijken wat er nog meer nodig is om de veiligheid en het woongenot te verbeteren.’

Bewoners van de Herenstraat hebben de gemeente al vaak gewezen op de overlast die zij ervaren van de nachtclubs, variërend van harde muziek, illegale terrassen, geschreeuw op straat tot ontlasting in de portieken. ‘Dit is het zoveelste voorbeeld van uitgaansgeweld in een volstrekt verrotte straat met te veel louche horecagelegenheden die de hele nacht open zijn,’ schreven ze na het schietincident aan de burgemeester.

Vorige week heeft de politie een verdachte van de schietpartij opgepakt. Een 34-jarige man uit Den Haag zit in voorarrest op verdenking van poging tot doodslag.

Standaardportret
Bekijk meer van