Mogelijk snel nieuw onderdak vrijplaats De Samenscholing

Vrijplaats ‘De Samenscholing’ kan vermoedelijk in de loop van dit jaar verhuizen naar een nieuwe plek in de stad.

Door

Dat kondigde wethouder Saskia Bruines (D66, gemeentelijk vastgoed) gisteren aan in een vergadering van de gemeenteraad. “Ik heb goede hoop dat we op korte termijn met de mensen van De Samescholing kunnen overleggen over een verhuizing,” aldus de wethouder. De ‘plek waar je jezelf kunt zijn’, zoals bewoner Quincy het donderdag uitdrukte in de raadzaal aan het Spui, moet weg uit het oude schoolgebouw in Moerwijk. De raad besloot eerder dat dat een bedrijfsverzamelgebouw voor de buurt wordt. En de rechter stelde de protesterende gebruikers onlangs in het ongelijk; zij moeten op 27 januari vertrokken zijn.

Toch is er in de raad veel sympathie voor de vrijplaats, die ooit voortkwam uit het opgedoekte krakersbolwerk De Vloek op Scheveningen. Het pand bevat onder meer muziekruimtes, een weggeefwinkel en een restaurant. Een minderheid van de raad, onder aanvoering van de Haagse Stadspartij, poogde tevergeefs het hele plan van tafel te krijgen onder het motto ‘Handhaaf De Samenscholing’. Maar dat is een gepasseerd station, evenals de bewoners en gebruikers uitstel van ontruiming geven totdat er kan worden verhuisd.

‘Vrijplaatsen horen erbij’

Maar een meerderheid van de raad houdt de wethouder wel aan het leveren van een alternatief gebouw uit de gemeentelijke voorraad. “Vrijplaatsen horen bij Den Haag,” zei Samir Ahraui van de PvdA. Ook moet De Samenscholing worden geholpen in de overgangsperiode, onder meer met de opslag van huisraad.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van