Lof voor, maar ook zorgen over autoluwe Prinsestraat

Een autoluwe Prinsestraat lijkt er te gaan komen. Er is veel steun voor in de buurt en in de gemeenteraad. Maar er zijn ook zorgen.    

Door

‘De bereikbaarheid is voor ons essentieel,” zei inspreker Hans Huygens, directeur van het Venduehuis, donderdag in raadscommissie ruimte. Maar er wordt een uitzondering gemaakt voor bezoekers van het Venduehuis. “Niettemin hebben sommige ondernemers zorgen over de bereikbaarheid van de wijk,” vervolgde hij. “We moeten concurreren met gratis parkeren bij Mall of the Netherlands. Kan er niet een plan worden bedacht worden dat recht doet aan iedereen?”

Het gaat in eerste instantie om een pilot van het jaar. Om het plan uit te voeren wordt een breed fietspad aangelegd langs de Prinsessewal met extra fietsparkeerplekken. De wal wordt eenrichtingsverkeer richting Hogewal. Op de 45 parkeerplaatsen die verdwijnen in de Prinsestraat en aan de Prinsessewal komt groen. De Prinsestraat, een deel van de Pieterstraat en Nobelstraat worden met verkeersborden gesloten voor doorgaand autoverkeer. Bewoners mogen nog wel de straat in met de auto met een ontheffing. Er komen venstertijden voor leveranciers voor laden- en lossen. Als de maatregelen werken, volgt een definitieve herinrichting. Indien nodig kan de oude situatie worden hersteld.

Vrees ‘ontheffingencircus’

Dat er 32 parkeerplaatsen verdwijnen langs de Prinsessewal is de VVD te gortig. “Die moeten behouden blijven en er moeten Kiss & Ride plekken komen op de Prinsestraat waar de auto te gast is. Dat scheelt een ontheffingencircus,” vond  VVD’er Caroline Peeck. “Door het instellen van eenrichtingsverkeer op de Prinsessewal (richting de Mauritskade) wordt sluipverkeer al geweerd. Daarmee zal het aantal verkeersbeweging vanzelf afnemen.” De VVD wil liever dat de auto te gast is in de Prinsestraat, vergelijkbaar met de fietsstraat op de Conradkade.

De Prinsessewal in de nieuwe situatie. | Impressie Gemeente Den Haag

Enquête

“Dat is een compleet nieuw plan,” reageerde Leonie Gerritsen (PvdD), die vindt dat het VVD-voorstel ‘geen recht doet aan al het harde werk van bewoners- en ondernemersorganisaties die het plan hebben bedacht’. “En bewoners en ondernemers hebben zelf gezegd dat ze de auto eruit willen,” zei Gerritsen. Dat bevestigde inspreker Bas Winkler, voorzitter van de BIZ Hofkwartier, die wees op de uitkomsten van een enquête die werd gehouden onder alle omwonenden en ondernemers van het Hofkwartier. “De uitkomst was duidelijk: Tachtig procent van de bewoners was voor het autoluw maken van de Prinsestraat,” zei Winkler. “Bij ondernemers lag dat percentage nog hoger. Het project betekent veel goeds voor dit gebied, maar wel zijn er zorgen over mogelijke nadelige gevolgen.” Genoemd worden bereikbaarheid, handhaving en minder parkeerplaatsen aan de Prinsessewal.

 

De parkeerplekken die verdwijnen, kunnen we missen
Arjen Kapteijns, wethouder

De Haagse Stadspartij, GroenLinks, D66, PvdA zijn juist voorstander van het plan dat nu op tafel ligt. “De beleving van dit historische gebied zal erop vooruitgaan,” zei Gerritsen. Wethouder Arjen Kapteijns pareerde de zorgen van de VVD.  Hij wees erop dat er een simpel ontheffingensysteem is ingericht voor bewoners en ondernemers. Het behouden van de parkeerplaatsen aan de Prinsessewal levert volgens hem een te onveilige verkeerssituatie op. “De parkeerplekken die verdwijnen, kunnen we missen”, zegt Kapteijns. “Er zijn voldoende alternatieven in de omgeving.”

Na goedkeuring van de raad volgt een definitief ontwerp waarop de werkzaamheden per 1 september van dit jaar worden uitgevoerd. Na één jaar wordt de nieuwe situatie geëvalueerd. “Als de zorgen die er leven waarheid blijken te zijn, zal dit tot aanpassingen leiden”, aldus Kapteijns.

Standaardportret
Bekijk meer van