Landelijk actiecomité tegen sloop van ‘SoZa’
De voorgenomen sloop van het oude ministerie van Sociale Zaken (SoZa) aan de Schenkkade leidt opnieuw tot protest. Nu van een landelijk actiecomité.
Het net opgerichte ‘Actiecomité tegen de sloop van Hertzbergers Ministerie van Sociale Zaken’ roept de gemeente in een verklaring op dit ‘pronkstuk in de moderne architectuur’ niet te slopen en te vervangen door ‘zielloze woontorens’. Er is een brochure over het in 1990 voltooide gebouw samengesteld. Het comité, dat wordt aangevoerd door oud-politica Hedy d’Ancona en sociologe en Hertzberger-biograaf Christien Brinkgreve, is lyrisch over de schepping van Herman Hertzberger. ‘Wie ooit dit gebouw is binnengetreden, heeft ervaren hoe betoverend de ruimte is, hoe functioneel voor verschillende bestemmingen, hoe het ruimte maakt en ruimte laat, mensen de geborgenheid geeft voor een eigen plek maar ook deel laat uitmaken van een groter geheel,’ aldus de verklaring.
Het gebouw zou volgens het comité ook heel goed hergebruikt kunnen worden, zoals Hertzberger zelf ook al heeft aangegeven. ‘Het gebouw is echt te goed om het nu al te slopen. Dat zeg ik niet omdat het mijn schepping is, maar om maatschappelijke redenen. Sloop desnoods een stukje, bouw er wat bij. Ook goed. Maar ga niet helemaal opnieuw beginnen,’ zei hij eerder in deze krant.
Hedy d’Ancona, oud-minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, zegt dat er niet serieus over behoud van het gebouw is nagedacht. “Als je op de raadsagenda kijkt, zie je niet eens dat hier wordt besloten tot de sloop van een gebouw met een grote culturele waarde. Daar verheffen wij onze stem tegen. Daarnaast is het niet te geloven dat je dit doet in een tijd dat er steeds meer op duurzaamheid wordt gelet.”
Adriaan van Dis
Het comité wordt gesteund door ander anderen Lodewijk Asscher, Adri Duivesteijn, Adriaan van Dis, kunsthistoricus Vincent van Rossem (de broer van Maarten) en de Britse architect Kenneth Frampton. Eerder al spraken de erfgoedinstellingen Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap zich uit voor behoud van het oude ministerie.
Ook de meeste oppositiepartijen in de gemeenteraad, die er donderdag (16 december) over vergadert, zijn voor hergebruik. En toch is de kans dat dit gaat gebeuren klein. De gemeente heeft veel eerder al uitgangspunten (‘planuitwerkingskader’) vastgesteld, die zijn gebaseerd op sloop en de bouw van 1200 appartementen en kantoorruimte. Mogelijke uitwerking: twee torens van 75, een van 100 en een van 125 meter hoog. Dat leidde tot een storm van protest in het Bezuidenhout en Voorburg. Projectontwikkelaar Vorm besloot daarop zijn plannen aan te passen. Vorige week presenteerde de directeur voor de inspraakmicrofoon van de raadscommissie Ruimte nog snel een laatste versie: vier iets dikkere torens van 75 meter hoog.
Raad sterk verdeeld over SoZa
De gemeenteraad is vooralsnog sterk verdeeld. Sommige partijen zijn dus nog voor behoud. De meerderheid (Hart voor Den Haag, VVD, D66, PvdA en Groenlinks) is voor nieuwbouw, maar verschilt van mening over welke vorm die moet krijgen. Intussen klinkt in de wandelgangen ook de nodige bezorgdheid. Het grootschalige woningbouwproject Central Innovation District (CID), waar SoZa bij hoort, loopt tot nu toe moeizaam. Begin oktober liet de raad zijn tanden zien door te eisen dat het plan Bellevue aan de Bezuidenhoutseweg (ook CID) minder hoog wordt: 160 in plaats van 185 meter. Daarop dreigden de betrokken ontwikkelaars zich terug te trekken. Niet duidelijk is of Bellevue nog doorgaat.
De Bellevue-affaire heeft in elk geval op de collegepartijen indruk gemaakt. De vrees bestaat daar dat de broodnodige bouw van nieuwe woningen onvoldoende van de grond komt. Ook wethouder Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling) is daar bang voor. Het is daarom niet uitgesloten dat een meerderheid zich toch schaart achter het laatste voorstel van Vorm (vier even hoge torens), waarschijnlijk wel omkleed met de nodige moties en amendementen.
De altijd kritische stichting SOS Den Haag vindt dat het proces dermate chaotisch verloopt, dat de raad moet kiezen voor uitstel. Woordvoerder Joop ten Velden: “Er liggen nu drie of vier voorstellen, waaruit in één toch al overvolle vergadering even snel moet worden gekozen. De optie behoud en herontwikkeling komt in de stukken helemaal niet meer voor. Dit kan niet. De stad loopt veel te veel aan de leiband van de projectontwikkelaars.”
Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.