Kijktip: Den Haag in de jaren ’50, oorlogsschade en indorockers

Den Haag was in de jaren vijftig een stad met grote problemen, maar die werden ook aangepakt. Bijvoorbeeld de nijpende woningnood. Dat is het hoofdthema van deel 2 van de NTR-documentaireserie ‘De (h)eerlijke jaren vijftig’, een deel waarin Den Haag centraal staat.

Door

Door de enorme verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog, de groei van de bevolking en de Indische repatrianten was het gebrek aan woonruimte in de hofstad veel groter dan elders, legt gemeentearchivaris Ellen van der Waerden aan het begin van de docu uit. Stedenbouwkundige Richard Kleinegris vertelt over zijn jeugd: zijn ouders moesten enige jaren inwonen bij een oudere dame. En de net gehuwde Yvonne Keuls werd met man Rob juist op straat gezet, omdat ze in verwachting was; ze gingen inwonen bij haar moeder.

Nieuwe wijken in de jaren vijftig

Maar de stad zat niet bij de pakken neer. In de oorlog kaalgeslagen gebieden werden herbouwd én de nieuwe wijken van Zuidwest verrezen. Zowel Kleinegris belandde daar met zijn ouders, als het jonge gezin Keuls. In de documentaire wordt het Heeswijkplein, het nieuwe hart van Moerwijk als voorbeeld van de nieuwe tijd met ‘nieuwe mensen’ genoemd.

Maar lang niet iedereen kon aarden in de flats. Yvonne Keuls in elk geval niet. Niet goed komt uit de verf wat er nu precies in Den Haag allemaal gaande was: enerzijds de wederopbouw van het Segbroektracé en het Bezuidenhout, anderzijds de compleet nieuwe stadsuitleg rond en voorbij het Zuiderpark.

‘Indo’s ga weg’

De Indische repatrianten komen aan bod in de vorm van een paar rockers op leeftijd, die nog een aardig stukje muziek kunnen maken. Ze stalen vroeger de show of feestjes met hun muziek, maar ook omdat ze goed konden dansen. Het succes bij de meisjes leidde tot spanningen en vechtpartijen met de ‘Hollandse’ jeugd. Op een muur werd gekalkt: ‘Indo’s ga weg’.

De indorockers op leeftijd kunnen het nog altijd. | Foto: NTR

De documentaire eindigt met het verzuilde radiobestel van de jaren vijftig. Dat levert mooie beelden en leuke muziek op, maar heeft natuurlijk niet specifiek iets met Den Haag te maken. Kennelijk moesten de makers dit karakteristieke aspect van de jaren vijftig nog ergens kwijt.

De eerste aflevering (9 mei) ging over ‘Babyboom en emigratie’, de derde gaat over ‘Communisme en consumenten’ in de Zaanstreek (23 mei) en de vierde (30 mei) over ‘Industie en onderwijs’ in Stadskanaal.

TV-documentaire ‘Den Haag, woningnood & repatrianten’, donderdag 16 mei 2019, 20.25 uur NPO 2.

Standaardportret
Bekijk meer van