Gemeenteraad weigert extra budget voor verbouwing De Samenscholing
Het verbouwen van de voormalige vrijplaats De Samenscholing in Moerwijk tot bedrijfsverzamelgebouw valt 1,3 miljoen euro duurder uit. Maar de gemeenteraad weigert de portemonnee te trekken.
De Samenscholing was de laatste vrijplaats van Den Haag. Vorig jaar werd die ontruimd, omdat de gemeente het complex aan de Beatrijsstraat wil vertimmeren tot een bedrijfsverzamelgebouw voor de maakindustrie, genaamd De Beatrijs. Het plan was al omstreden toen wethouder Saskia Bruines (D66, economie) vorige maand met een onwelgevallige boodschap kwam: de verbouwing valt duurder uit. Er is 1,3 miljoen euro extra nodig. ‘Zonder het treffen van financiële maatregelen kan het project geen voortgang vinden,’ schreef het college van B en W.
Maar de gemeenteraad laat zich niet vermurwen. In een recente raadsvergadering weigerde een meerderheid extra geld uit te trekken. Ook de coalitiefracties van de Partij voor de Dieren, het CDA en Denk stemden tegen. Alleen D66, GroenLinks, de PvdA en ChristenUnie/SGP schaarden zich achter het collegevoorstel.
Ambachtelijk
“Het gebeurt elke keer weer in Den Haag,” verzuchtte VVD-raadslid Rutger de Ridder over de financiële tegenvaller. “Het kost altijd meer, nooit minder.” Van het originele plan blijft steeds minder over, vinden veel raadsleden. “Het oorspronkelijk doel was betaalbare bedrijfsruimte voor ambachtelijke ondernemers en creatieve broedplaatsen,” zei Isabel Bos van GroenLinks. “Dit raadsvoorstel zet de deur open voor huisartsen en fysiotherapie, dat is een heel andere invulling.”
Alle risico's die in beeld waren, doen zich nu ook voor
Verder hebben raadsleden een hard hoofd in de betaalbaarheid voor ondernemers. Sinds de gemeenteraad twee jaar geleden akkoord ging met de verbouwing, is de gemiddelde huurprijs van De Beatrijs gestegen van 80 naar 92 euro per vierkante meter. Bovendien zijn meerdere fracties verbolgen dat er nog altijd geen vervangende locatie is gevonden voor vrijplaats De Samenscholing.
“Hartstikke rot,” noemde wethouder Bruines de situatie. Toen de gemeente aan het project begon, waren de risico’s nog niet volledig uitgewerkt, schetste ze. “We wilden tempo maken, want er lag Europees geld klaar. Het vervelende is dat alle risico’s die in beeld waren zich nu ook voordoen.” Zo zijn de bouw- en materiaalkosten onverwacht sterk gestegen en zit het pand vol asbest. Het oorspronkelijke budget – 1,4 miljoen euro, voor de helft bekostigd door Brussel – is bij lange na niet toereikend.
Ruïne
Volgens Bruines heeft de gemeente weinig keuze. “Als we het niet afmaken, zitten we met een onaf gebouw en moeten we de Europese subsidie terugbetalen. Een alternatief voorstel zal niet goedkoper zijn, want de bouwkosten blijven gewoon stijgen.” Ze kreeg bijval van ‘haar’ D66-fractie. “Het pand is half gesloopt,” zei raadslid Andrew van Esch. “Stemmen we niet in, dan blijft de buurt aankijken tegen een ruïne. Uiteindelijk kost dat de stad meer tijd en geld.”
Nu de raad de gevraagde 1,3 miljoen euro niet verstrekt, rest het college weinig anders dan een nieuw voorstel te verzinnen. Hart voor Den Haag meent dat het goedkoper kan door de ‘doorgeschoten duurzaamheidseisen’ voor het pand af te zwakken. Dan zouden de servicelasten voor de ondernemers in het gebouw omhooggaan, wierp de wethouder tegen.