Foodfestivals worstelen met regels van gemeente: ‘Het is een grote poppenkast’
Twee culinaire festivals die al jaren plaatsvinden in Den Haag gaan dit jaar niet door. Beide organisatoren hekelen het beleid en de werkwijze van de gemeente.
Jaar in jaar uit verliep het vlekkeloos. Ruim van tevoren maakte Lisette Ernens afspraken met restaurants, boekte ze bandjes, zette ze de marketing in gang. Het resultaat: Haagse Wereld Hapjes, een meerdaags evenement waar bezoekers gerechten en drankjes kunnen proeven, bereid door Haagse restaurants.
Maar de editie van 2024, gepland in het pinksterweekend, is afgelast. In juni van vorig jaar deed Ernens een vergunningsaanvraag bij de gemeente. In februari, ruim zeven maanden later, kreeg ze bericht dat die niet was goedgekeurd. Omdat Haagse Wereld Hapjes bij de gemeente onder de categorie ‘markten’ valt, zou ze in twee uur op en af moeten bouwen. In werkelijkheid neemt dat drie dagen in beslag.
Een contact van Ernens bij de gemeente heeft nog geprobeerd een ontheffing te regelen voor de onhaalbare op- en afbouwtijden. “Ik wilde dat wel zwart op wit: als ik niks op papier heb en de handhaving komt langs, moet ik alsnog de boel afbreken,” denkt Ernens. “Vervolgens hoorde ik heel lang niets en kwam na zes weken bericht dat de aanvraag nog bij de veiligheidsdiensten lag. Toen was het al te laat.”
Poppenkast
Ook foodtruckfestival Rrrollend, gepland voor 9 tot en met 12 mei, is geannuleerd. Vanwege het locatiebeleid kon Rrrollend niet, zoals in voorgaande jaren, naar het Lange Voorhout of de Hofvijver. Een ambtenaar opperde om in plaats daarvan een aanvraag te doen voor het Westbroekpark, vertelt Anthony Renaud, tot 1 april van dit jaar directeur van organisator Kreativ Events. “Belachelijk. Daar worden jaarlijks maar twee vergunningen afgegeven: aan de Parade en aan foodfestival Trek.”
Je moet er alles aan doen dit soort festivals door te laten gaan
‘Om het balletje in ieder geval te laten rollen’ deed Renaud toch de aanvraag, die een aantal weken later werd afgewezen. “Het is een grote poppenkast. Het beleid voor de private marktvergunningen is totaal niet uitvoerbaar. Ook wij hadden nooit kunnen voldoen aan de eis van maximaal twee uur op -en afbouwen. Dat is eigenlijk het echte issue hier: de mensen die bij de gemeente over de private marktvergunningen gaan, hebben er geen flauw benul van wat evenementen nodig hebben.”
Reuring
Het locatiebeleid van de gemeente schrijft een maximumaantal evenementen voor op de zeven meest gebruikte locaties. Markten, waaronder de twee afgelaste festivals vallen, vormen een aparte categorie, maar ook daarvoor geldt een limiet. Op het Lange Voorhout mogen jaarlijks zestien ‘incidentele private markten’ worden georganiseerd. Doel is zaken als geluids- en parkeeroverlast voor omwonenden te beperken en flora en fauna te beschermen.
“Ik waarschuwde in december al: hierdoor gaan we evenementen verliezen,” zegt raadslid Ralf Sluijs (Hart voor Den Haag). “Dat werd weggewuifd, en zie wat er nu gebeurt.” Zonde, vindt Sluijs, die vragen stelde aan het college over Haagse Wereld Hapjes. “Dit zijn evenementen zonder een euro subsidie. Ze kosten de belastingbetaler niks, leveren ondernemers wat op en zorgen voor reuring en gezelligheid in de binnenstad. Je moet er alles aan doen dit soort evenementen door te laten gaan. En als dat op een bepaalde locatie niet kan, neem de organisaties dan wat meer bij de hand zodat het in ieder geval ergens anders wel door kan gaan.”
In zo'n korte tijd kan ik niet neerzetten wat mensen verwachten
Vanwege de gestelde raadsvragen kan de gemeente niet ingaan op specifieke vragen van deze krant over Haagse Wereld Hapjes en Rrrollend, laat een woordvoerder weten. Wel geeft de woordvoerder aan dat de wettelijke doorlooptijd van een vergunningsaanvraag voor dergelijke evenementen acht weken betreft, met de mogelijkheid tot verlenging van nog eens acht weken.
Halfgaar festivalletje
Na een artikel in het AD kreeg Ernens een telefoontje van de gemeente: of ze het festival, als de gemeente met spoed een vergunning zou regelen, alsnog op poten zou kunnen zetten. “Maar dat was te laat,” zegt zij. “In zo’n korte tijd kan ik niet neerzetten wat mensen verwachten. Dan krijg je een halfgaar festivalletje en gooi je je goede naam echt weg.”
Met de media-aandacht en vragen uit de gemeenteraad ‘krijgt dit nog wel een staartje’, denkt Ernens. “Ik wil het echt nog doen, het is en blijft superleuk. Maar dan wel met heel duidelijke afspraken met de gemeente.” Ook voor dit jaar laat Ernens de deur op een klein kiertje staan. “Het zou nog kunnen, zelfs met Pinksteren. Maar dan moet de gemeente een grote sponsor zijn. Op zo’n korte termijn is het niet haalbaar om sponsors te werven en ook nog een groot vip-diner te organiseren.”
De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.