Bouw hindoetempel ligt stil door conflict
Een bouwconflict houdt de voltooiing van een hindoetempel in de Laakhavens tegen. Aannemer en stichting wachten nu op een rechterlijke uitspraak.
Het zou ‘het grootste hindoetempelcomplex van het Europese vasteland en een echt icoon voor de stad Den Haag worden’, zei toenmalig wethouder Marnix Norder (PvdA, Stadsontwikkeling) in 2011. Op een terrein van 4000 vierkante meter aan de 1e Van der Kunstraat in de Laakhavens kregen drie religieuze organisaties toestemming om een tempelcomplex te bouwen.
De eerste twee mandirs (gebedsruimtes) worden sinds 2015 en 2019 gebruikt door respectievelijk de stichting Gurdwara Sri Guru Singh Sabha (Sikh-gemeenschap) en de Arya Samaj Nederland (ASAN). Maar de derde tempel, beheerd door de stichting Sri Krishna Dhaam (SKD), is ondanks een bouwvergunning uit 2015 nog niet voltooid. De vorige aannemer bracht in juni 2016 funderingspalen aan, maar daarna liep de bouw vast om ‘diverse redenen’, liet het college van B en W in juni vorig jaar weten in antwoord op raadsvragen. SKD koos tijdens de coronapandemie voor een nieuwe aannemer, met de afspraak dat de tempel eerst wind- en waterdicht gemaakt zou worden. Tegelijk diende de stichting een aangepast bouwplan in bij de gemeente. In dit plan voegde de stichting elf woningen voor geloofsvolgelingen en een oprit toe. De gemeente keurde het aangepaste ontwerp goed, en in juni 2023 werden de bouwactiviteiten hervat.
Ik heb banners geplaatst, zodat iedereen weet dat er een geschil is
Retentierecht
Ondanks de herstart van de werkzaamheden is de tempel nog steeds niet voltooid. Het gebouw heeft inmiddels dezelfde hoogte als het buurpand, maar is nog in doeken gehuld en kozijnen ontbreken. De huidige aannemer Pradiep Soechitram verklaart: “Ik ben als nieuwe aannemer medio 2023 gaan bouwen. Maar vanaf oktober 2023 begonnen de betalingen stroef te lopen en ik werd niet volgens de gemaakte afspraken betaald. Er is meerdere keren geprobeerd te bemiddelen, maar tevergeefs. Ik zag geen uitweg meer en daarom heb ik me beroepen op het retentierecht.” Het retentierecht stelt een ondernemer in staat het werk op te schorten als een klant zijn verplichtingen, zoals een betaling, niet nakomt. “Door het retentierecht word ik als aannemer beschermd. Ik heb ook banners geplaatst op de tempel, zodat iedereen weet dat er een geschil is,” aldus Soechitram.
De stichting SKD betwist dat er betalingsachterstanden zijn. Adviseur Chan Chitan: “We hebben de bedragen zoals afgesproken in de aannemersovereenkomst betaald. Vervolgens wilde de aannemer met ongegronde redenen nog twee nota’s betaald krijgen. De bouwfases die we hebben afgesproken zijn nog niet afgerond. We hadden al geruimte tijd het vermoeden dat de bouw achterliep op onze betalingen. We gaan geen cent meer geven totdat een rechtbank een vonnis heeft gewezen.”
Rechtszaak
Eerder zou een kort geding dienen, volgens Soechitram omdat de stichting zijn retentierecht wilde aanvechten, maar beide partijen besloten dat af te blazen en buiten de rechtbank om tot een akkoord te komen. Dat is niet gelukt. Inmiddels heeft de advocaat van Soechitram een nieuwe zaak aangespannen om het volgens hem openstaande bedrag van de stichting terug te vorderen. Over de zaak wordt later deze maand meer bekend.
Wethouder Robert van Asten (D66, stedelijke ontwikkeling) laat via zijn woordvoerder weten dat de gemeente op de hoogte is van het conflict, maar zich er niet in mengt. “Het conflict ziet op betalingen en de werkzaamheden die daarvoor uitgevoerd zouden moeten zijn. We kunnen hier als gemeente geen oordeel over vellen. Het is aan de rechter om hier een uitspraak over te doen. We hebben binnenkort een afspraak met de stichting om de voortgang van de gerechtelijke procedure te bespreken.”
De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.