Binnenhof krijgt weer een gracht en een brug
Het Rijksvastgoedbedrijf presenteerde deze week de voorlopige ontwerpen voor de ‘buitenruimte’ rond het Binnenhof.
Een gracht, een brug, een trap, een verschoven fontein en een tuincirkel. Dat zijn de ‘extra’s’ van het vernieuwde Binnenhof, die straks voor iedereen zichtbaar en ook te betreden zijn.
Ooit was het Binnenhof, zoals het een kasteel betaamt, volledig omgeven door water. Nu is er alleen nog de Hofvijver, maar in de middeleeuwen en later omgaf een gracht het hele complex. “Aan de kant van het Buitenhof wordt de Hofgracht voor een deel hersteld,” vertelt Joost Harteveld, architect bij het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Dat was al eerder bekendgemaakt, maar het RVB heeft de ontwerpen nu klaar en bovendien zijn de aanvragen voor de omgevingsvergunningen de deur uit.
Harteveld licht de plannen woensdagmorgen toe in het Informatiecentrum Binnenhof Renovatie op de Plaats. De oude gracht werd in 1862 gedempt en daarmee verdween ook de brug die voerde naar de Stadhouderspoort. In 2028 begint het graafwerk. Een moderne ‘Stadhoudersbrug’ in drie delen zorgt dan voor de toegang tot het Binnenhof. Eén brugdek voert naar de hoofdpoort, twee smallere bruggen naar de voetgangerspoortjes aan weerszijden. Bureau Merk X heeft de brug ontworpen.
Rond een van de bomen wordt een tuincirkel aangelegd, als verwijzing naar de oude gravinnentuin
De omgeving krijgt een opknapbeurt. Verder keren alle vertrouwde elementen hier terug: de haringkraam, het ruiterstandbeeld van koning Willem II en het Drees-monument. De terugkeer van het water gaat ten koste van één boom, die te dicht bij de kademuur zou komen te staan.
De Hofgracht springt het meest in het oog, maar maakt deel uit van een veel groter plan voor de buitenruimte, vertelt Harteveld. “De bestrating rond de Ridderzaal wordt vernieuwd om verschillen in hoogte op te lossen en de afwatering te verbeteren. We hergebruiken negentig procent van de oude klinkers, granietkeien en elementen van Zweeds graniet en Belgische hardsteen.” Het meest opvallende ‘straatmeubilair’ van de ‘opperhof’, zoals de voorhof tegenwoordig wordt aangeduid, is de in 1885 geplaatste fontein, een ontwerp van architect Pierre Cuypers. Die verschuift een stukje richting Eerste Kamer (Hofvijverzijde), zijn oorspronkelijke plek volgens het RVB. “Het effect wordt straks anders,” weet Harteveld. “Als je het Binnenhof op wandelt zie je meteen de fontein in het midden met erachter de gevel van de Ridderzaal.”
Vier zilverlindes
En dan is er ook nog een achterhof. Dat is het hoekje met bomen achter de Grafelijke Zalen die zich aan de Pleinzijde van de Ridderzaal bevinden. Hier staan vier zilverlindes. Harteveld: “Rond een van de bomen wordt een tuincirkel aangelegd, als verwijzing naar de gravinnentuin die hier eens lag. Het wordt een aangenaam verblijfsgebied.” Aan de ‘stille kant’ van de Ridderzaal gaat ook wat veranderen. Er komen een paar langgerekte treden om het niveauverschil tussen straat en zaal te overbruggen; de publieksingang van de Ridderzaal komt zo beter uit de verf. En de nabijgelegen pomp gaat weer drinkwater geven. Het hele omgevingsplan is bedacht door het bureau Karres Brands.
De renovatie van het Binnenhof gaat waarschijnlijk tot in 2029 duren. De plannen voor de inrichting van de omgeving worden binnenkort besproken met omwonenden, de gebruikers van de gebouwen en andere partners.
- Alles over de geschiedenis en renovatie van het Binnenhof is te vinden in het Informatiecentrum Binnenhof Renovatie (met historische kelder), Plaats 22. Geopend van woensdag tot en met zaterdag, 10.00 – 16.00 uur, zondag 12.00 – 16.00 uur (gratis). Voor meer informatie klik hier.