Laatste peiling: Vier partijen in race om grootste te worden

 De gemeenteraadsverkiezingen lijken uit te lopen op een nek-aan-nekrace. Uit de peiling blijkt dat vier partijen kans maken als grootste uit de bus te komen: D66, Groep de Mos, GroenLinks en de VVD. D66 ligt met zeven zetels op kop.

Door

Dat blijkt uit de woensdag gepresenteerde resultaten van de laatste peiling van het bureau I&O. Die laat tevens zien dat de huidige coalitie – D66, VVD, PvdA, CDA en HSP – niet meer kan rekenen op een meerderheid in de raad. Met nog een week te gaan naar de raadsverkiezingen (21 maart) blijkt dat de verschillen in de kopgroep kleiner zijn geworden. De VVD verloor ten opzichte van de vorige peiling zomaar twee (virtuele) zetels. De liberalen kunnen nu rekenen op vijf zetels. Daarmee is de partij, die nu vier zetels bezet in de raad, niet meer de grootste, wat drie weken geleden nog wel het geval was.

De neergang van de VVD lijkt ten gunste te gaan van concurrent D66. Die stond eerst op twee zetels verlies, maar weet dat nu beperkt te houden tot één zetel minder. Daarmee zouden de democraten kunnen rekenen op zeven raadszetels, waarmee ze net als vier jaar geleden als grootste uit de bus komen. D66 scoorde toen acht zetels. Groep de Mos blijft in de laatste peiling stabiel: zes zetels (nu in de raad: vier zetels). GroenLinks rukt verder op en staat nu op zes zetels (nu in de raad: één zetel).

Voortouw

Wie de grootste wordt, is van groot belang. Deze partij mag na de verkiezingen het voortouw nemen bij de vorming van een nieuw college van B en W. Wanneer bijvoorbeeld GroenLinks de grootste wordt, krijgt de vorming van een nieuw college een geheel andere dimensie en kleur dan wanneer Groep de Mos als nummer één uit de strijd tevoorschijn komt. Of wanneer de VVD overeind weet te krabbelen en alsnog nummer één wordt.

Die ene extra zetel kan dus het verschil gaan uitmaken. Ondanks vermoeide, steeds wittere gezichten en diepere wallen onder de ogen, zullen vooral de lijsttrekkers van de ‘Groep van Vier’ er daarom de komende dagen een extra tandje bijzetten. Ze gaan allemaal op jacht naar die ene zetel extra. Ze weten zich daarbij gesteund door het gegeven dat een kwart van de ondervraagden zegt nog niet te weten op wie te gaan stemmen komende woensdag.

Peiling

De peiling laat verder zien dat de Haagse Stadspartij wat minder diep wegzakt dan drie weken geleden. Toen duikelde de partij van de huidige vijf zetels naar twee en dat zijn er in de jongste peiling drie geworden. De andere coalitiepartij, de PvdA, zakt steeds dieper weg. De partij moet nu genoegen nemen met drie zetels, dat waren er eerder nog vier (nu in de raad: zes zetels). Ook de aanhang van het CDA kalft af: de partij kan nu op twee zetels rekenen, dat waren er tijdens de vorige peiling nog drie, hetzelfde aantal zetels dat de partij nu heeft.

De PVV, nu zeven zetels in de raad, eindigt in de recente peiling op vier zetels. Opvallend is de sprong van de Islam Democraten: van een naar twee zetels. Ook de ChristenUnie/SGP klimt één zetel en krijgt er twee. Nieuwkomer Den Haag 50Plus blijft net als in eerdere peilingen staan op twee raadszetels. Hekkensluiters zijn de SP en de Partij voor de Dieren (PvdD). De SP leek haar twee zetels te behouden, maar zakt nu weg naar één. De PvdD verdubbelt haar zetelaantal naar twee.

 

Standaardportret
Bekijk meer van