D66 grootste partij, winst GroenLinks en CU/SGP

Eerste peilingen bekend

Door

Het huidige college verliest zijn meerderheid in de gemeenteraad volgens de eerste peilingen voor de gemeenteraadsverkiezingen. De HSP is de grote verliezer (-3 zetels), GroenLinks en CU/SGP winnen.

Door Mieke van Dixhoorn

D66 is virtueel nog altijd de grootste partij in de stad, maar het college van B en W zou geen meerderheid meer hebben. Dat blijkt uit de eerste peilingen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart, uitgevoerd door I&O research.

Als er vandaag gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn, zou de huidige leider van het college acht zetels krijgen, hetzelfde aantal als vier jaar geleden. Daarachter verandert er veel. Na D66 komt de VVD met zes zetels (2 meer), Groep de Mos/Hart voor Den Haag en GroenLinks met allebei vijf zetels. Respectievelijk een winst van twee en drie plekken in de Haagse gemeenteraad ten opzichte van 2014. Volgens het onderzoek komen de nieuwe kiezers van GroenLinks vooral bij D66, de PvdA, de HSP en de SP vandaan. Groep de Mos haalt stemmers weg bij de PVV, het CDA en eveneens de HSP.

Verliezers zijn er zeker ook. Zo valt de Haagse Stadspartij terug naar twee zetels (-3), terwijl deze bij de afgelopen verkiezingen juist de grote winnaar was. De PVV zakt naar vier zetels, evenals de PvdA. Het CDA houdt in plaats van drie slechts twee zetels in de gemeenteraad.

Van de huidige kleinere partijen valt op dat de ChristenUnie/SGP onder leiding van Pieter Grinwis verdriedubbelt (van 1 naar 3 zetels). De SP en de Islam Democraten houden beide één zetel over, in plaats van twee. De Partij voor de Dieren wint een zetel, de Partij van de Eenheid verdwijnt. De enige nieuwkomer in de raad tot nu toe is 50+, die partij krijgt volgens het onderzoek twee zetels als er vandaag verkiezingen zouden zijn. Hun kiezers zijn vooral mensen die in 2014 op Groep de Mos/Ouderenpartij stemden.

Verschuivingen

Uiteraard kan er tussen nu en 21 maart nog veel gebeuren. Volgens I&O research heeft een kwart van de Hagenaars nog geen keuze gemaakt. Van alle partijen die in 2014 meededen, heeft de CU/SGP de trouwste achterban, 89 procent van de stemmers zou weer op die partij willen stemmen. Daarna is er een flink gat naar D66 (66 procent) en kort daarachter de PvdD, GroenLinks en de VVD. Partijen waarbij de kiezers minder trouw blijven, zijn de HSP (27 procent) en Groep de Mos en de PvdA (beide 28 procent).

Alles bij elkaar valt te concluderen dat er in 2018 waarschijnlijk geen echt grote partijen zullen zijn in de raad. Het vormen van een college zal lastig worden. Maar qua aantal partijen lijkt de schade mee te vallen. Evenals in 2014 zouden er nu dertien partijen in de raad komen. De drie partijen extra die in de huidige gemeenteraad zitten, zijn afsplitsingen die na de verkiezingen hebben plaatsgevonden.

 

Meer weten over de peilen? Deze week staat er een uitgebreid verslag in DHC. U kunt de krant kopen of een abonnement  nemen.

 

Beeld: Pixabay

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van