DHC temperatuurt: ‘Losse tegels zijn een verschrikking’
Peilingen zijn maar peilingen, dus trekt Den Haag Centraal de stad in. Leven de verkiezingen? Wat weegt er het zwaarst bij de keuze van de kiezer? Aflevering 3: de senioren van flat Lipa 1 in Laakkwartier.
Je zou denken dat zorg hét thema is voor Haagse ouderen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Maar de bewoners van flat Lipa 1 aan de Pasteurstraat (Laakkwartier) vinden leefbaarheid, toegankelijkheid en de toenemende digitalisering veel belangrijker.
Zeven dagen per week is er leven in de brouwerij in de koffiekamer van flat Lipa 1 in Laakkwartier. “Zo’n plek als dit, daar trek je je aan op. Ik kan hier mijn verhaal kwijt,” zegt bewoner Ditte Karreman. In de nabije omgeving zijn niet veel voorzieningen voor ouderen en dus creëerden zij hun eigen plek – en ze hoeven er hun flat niet voor uit.
Tien bewoners organiseren er van alles. “Klaverjassen, sjoelmiddagen, paasbrunches en iedere vrijdag om de twee weken kook ik voor iedereen,” somt Henk Niemans op, die vindt dat de ouderen in de wijk te veel zijn opgesplitst. “Bij het Buurthuis van de Toekomst (ondergebracht bij HVV Laakkwartier, red.) voel ik me niet thuis en het is ver weg.” Ook het bekende Vadercentrum is niet om de hoek. “Wij wonen helemaal aan de andere kant van de wijk: het vergeten hoekje.” De bewoners houden elkaar hier in de gaten. Ben je drie dagen niet in de koffiekamer geweest, dan wordt er poolshoogte genomen.
Herrie in Lipa
In 2011 heeft de gemeente fors bezuinigd op welzijnsinstellingen en buurthuizen en bibliotheken gesloten. Het Buurthuis van de Toekomst is hier onder meer voor in de plaats gekomen. Sportclubs, scholen, culturele-, zorg- en welzijnsinstellingen en andere organisaties delen hier een accommodatie. Onder meer wijkcentrum Lipa moest het veld ruimen. “Dat is een groot verlies geweest,” zegt Niemans. Hij vindt het Buurthuis van de Toekomst geen gouden greep. “Daar wordt bijna niets georganiseerd. Hier is elke dag iets te doen.”
Als je vier euro betaalt voor een lunch in plaats van zeven euro, scheelt dat toch in de portemonnee.
De senioren in de koffiekamer zitten niet op hun klaagstoel, want ze hebben het samen best goed voor elkaar. Eenzaamheid is er niet, want ze hebben elkaar. Toch zijn er zaken die beter kunnen in hun buurt. Hangjongeren die voor de deur blowen verstoren de rust van de bewoners. “Herrie tot midden in de nacht. De politie komt en gaat weer weg als we het melden,” zegt Niemans. “Ze laten rommel achter, zoals bierblikjes,” zegt Annie Koopmans.
“Er wordt door de gemeente geen moer gedaan voor de jongeren,” zegt Bram Poons over de kwestie. Ook de gezelligheid van weleer is in de loop der jaren veranderd. De kruidenier, de bakker en de slager zijn grotendeels verdwenen. “Het is hier net het Midden-Oosten. Voor ons als ouderen is dat raar, maar de jongeren van nu vinden dat heel normaal. De hele populatie is veranderd. Maar ik mis de gezellige winkelstraten in de buurten wel.” En in het Engels aangesproken worden in winkels vinden de meeste senioren storend. Niemans: “Overal zie ik Engelse teksten. ‘Sale’, in mijn ogen is dat gewoon uitverkoop. De hele Nederlandse cultuur wordt weggegeven. Kijk naar de Zwarte Pieten. En waarom mag de Coentunnel geen Coentunnel meer heten?”
Boomwortels
Nog een kwestie in de buurt. Niemans: “De bestrating is heel slecht, vooral voor de winkels. De winkelier maakt het niet meer schoon. Vooral de zijstraten zijn belabberd. In de Drebbelstraat steken de heggen anderhalve meter de stoep in. Daar kan je echt niet langs.” Hans Linssen vult aan: “Boomwortels duwen de stoeptegels omhoog en dat is lastig lopen. Ook vind ik dat je altijd gratis moet kunnen parkeren bij ziekenhuizen.” “Het is alleen maar erger geworden de afgelopen jaren,” zegt Jopie Swikker.
Daar sluit Jannet Linssen zich bij aan: “Losse tegels zijn een verschrikking. Daar kan je je nek wel over breken. Voor ons is het belangrijk dat dit goed wordt geregeld.” Een ondergrondse restafvalcontainer (Orac) is zeer gewenst. “Vuilniszakken liggen in grote bulten op straat,” constateert haar echtgenoot wekelijks. Digitalisering is ook een belangrijk punt. “Alles moet online. Ik heb geen eens een computer,” stelt Swikker. “Hoe moet dat dan?” Het echtpaar Annie en Wicher draait hier z’n hand niet voor om. “Ik zit ook op Facebook,” zegt zij. Niemans heeft dit weleens aangekaart bij de gemeente, maar kreeg te horen dat ‘het probleem zichzelf wel oplost’. “We zijn allemaal zeventig plus, dus wij zijn snel dood.”
Bezuinigingen
Dien Zuidema loopt ondertussen met de koffiekan rond en schenkt haar buren nog een bakkie in. De sfeer is gemoedelijk in de koffiekamer, die elke ochtend stampvol zit. De senioren betalen zelf voor hun koffie en activiteiten. “Maar het zou mooi zijn als die eigen bijdrage iets omlaag kan,” zegt Henk Niemans. Als je vier euro betaalt voor een lunch in plaats van zeven euro, scheelt dat toch in de portemonnee.”
De gemeente en woningbouwcorporatie Staedion steunen Lipa 1 met onder meer het organiseren van extra activiteiten, maar desondanks moeten ook zij bezuinigen. Het aquarium in de koffiekamer is een grote kostenpost, zo’n 900 euro op jaarbasis. “Die staat nu op Marktplaats,” verzucht hij. “Het is zonde, want het is een mooi ding. Voor dat geld kunnen we ook andere dingen doen. Je kan een drankje geen twee euro maken natuurlijk; dat is voor de ouderen te duur.” Ook kan de koffiekamer wel een lik verf gebruiken. Vindingrijk zijn de senioren genoeg.
“We zijn nu aan het kijken of wij dit kunnen realiseren met De Buurt Bestuurt,” zegt Bram Poons, die actief is als lijstduwer van het CDA. Iedereen vindt dat politici vaker hun gezicht moeten laten zien, ook buiten verkiezingstijd. “Kom hier eens langs!”
Paplepel
Dat je naar de stembus gaat, is iedereen met de paplepel ingegoten. Hans Linssen: “Van huis uit stemde ik op de KVP en dus nu op het CDA.” Niemans stemde altijd op de PvdA, maar zijn stem gaat sinds enkele jaren naar het CDA. “De PvdA heeft zichzelf zo verkocht om mee te regeren. Je hebt zo veel partijen dat je geen vuist meer kan maken. Als je je stem meeneemt en een andere partij start, vind ik dat eigenlijk geldklopperij.
De PvdA heeft zichzelf zo verkocht om mee te regeren.
Daarom stem ik op een grote partij als het CDA om versnippering tegen te gaan. En dan natuurlijk op Brammetje.” Swikker houdt het bij de PvdA. “Nee, ik hou niet van switchen, want ik denk dat je daar niets mee opschiet.” De senioren verdiepen zich niet in alle verkiezingsprogramma’s, maar houden het bij de grote gevestigde partijen die zij kennen. “Ik ben geen wegloper,” zegt Koos Verhagen. “Ik stem altijd op de PvdA en dat blijk ik gewoon doen. Stemmen hoort erbij. Als je dat niet doet, kan je ook niet meepraten.”