150 artiesten: Red Diligentia en Pepijn

Vrijwel de gehele Nederlandse cabaretwereld roept het Haagse college van B en W op de subsidie aan de theaters Diligentia en PePijn niet te staken.

Door

In een zeer breed ondertekende brandbrief worden de gevolgen van een mogelijke sluiting van de theaters ‘desastreus’ genoemd. Onder de ondertekenaars bevinden zich Jochem Myjer, Youp van ‘t Hek, Claudia de Breij, Dolf Jansen, Henry van Loon, Jandino Asporaat, Herman Finkers, Karin Bloemen, Micha Wertheim, Soundos El Ahmadi, Tim Franse, Sanne Wallis de Vries en Sjaak Bral.

De ondertekenaars spreken er hun verwondering over uit dat de subsidieaanvraag van de theaters voor de periode 2025-2028 weliswaar (gematigd) positief is beoordeeld – ze zouden 750.000 euro per jaar moete krijgen – maar dat ze toch op nul dreigen uit te komen omdat er te weinig geld is. In het ambtelijke jargon zitten de theaters ‘onder de zaaglijn’.

Volgens de artiesten zijn de theaters van cruciaal belang. ‘Landelijk staat ‘de tandem’ PePijn-Diligentia bij cabaretiers bekend als unieke combinatie binnen een grote stad; een combinatie van eerst uitproberen en schaven (PePijn) en daarna oogsten en trakteren (Diligentia).’

Paul van Vliet bij PePijn. | Foto: Diligentia/PePijn

Youp van ’t Hek is een beroemd voorbeeld. Hij begon ooit in het door Paul van Vliet gestichte ‘theatertje’ PePijn aan de Nieuwe Schoolstraat, stootte door naar Diligentia aan het Lange Voorhout en bereikte daarna de grote podia zoals de Koninklijke Schouwburg, Carré en het Oude en Nieuwe Luxor.  Zelf zei Van ’t Hek hier ooit over: “Als er één plek is waar ik mijn vak geleerd heb, dan is dat het Haagse theatertje PePijn waar veertig jaar geleden Eveline van Bree de scepter zwaaide. Zij deed daar alles. Ze boekte de artiesten, stond tot diep in de nacht achter de bar en hield het ook nog schoon. En ze woonde tien huizen verderop dus je kon ook altijd bij haar blijven slapen. Als ik wat gedronken had, dan deed ik dat. En ik had vaak wat gedronken.”

Wel kritiek

De gemeentelijke adviescommissie had overigens wel kritiek. De theaters zouden geen ‘artistiek-inhoudelijke visie’ hebben, te weinig aan ‘vernieuwing en experiment’ doen en een onvoldoende divers publiek bereiken. Dat leidde tot een advies van 750.000 euro in plaats van de gevraagde 1,3 miljoen. De twee theaters zijn hoofdzakelijk cabaretpodia, maar Diligentia is sinds jaar en dag ook de thuisbasis van een bekende serie kamermuziekconcerten.

Voorlopig is er nog geen definitief besluit. B en W moeten hun eigen oordeel nog geven over het advies. Dat wordt besproken door de betrokken raadscommissie en daarna pas hakt de raad als geheel de knoop door. Vier jaar geleden dwong de raad de toenmalige cultuurwethouder Robert van Asten (D66) tot een stevige ingreep om een aantal kleinere podia en gezelschappen te redden.

De brandbrief is niet de eerste oproep om de theaters te behouden. Op 27 augustus werd een petitie met ruim 15.000 handtekeningen ter ondersteuning van de theaters aangeboden aan wethouder Saskia Bruines (D66, cultuur).

Standaardportret
Bekijk meer van