Tweede Haags Beat Festival: Verse line-up van oude bekenden

Het Haags Beatfestival sloeg vorig jaar zodanig aan, dat een tweede editie voor de hand lag. Een van de pioniers uit de Nederlandse pophistorie, gitarist René Nodelijk, doet ook mee. Met zijn huidige Alligators begeleidt hij zijn vrouw, zangeres Renée.

Door

“Het is toch super kicken als je dat rijtje namen ziet?” Ontkenning op de vraag van Alexander Serban lijkt onmogelijk. De man die met Lesley Warendorff namens Stichting Popagenda Scheveningen het Haags Beat Festival organiseert, somt likkebaardend enkele highlights op van het evenement dat op 8 juli in het Zuiderparktheater plaatsheeft: “Wild Romance, Focus, Massada, dat ís toch een gewéldig lijstje?”

En dat zijn nog maar enkele niet-Haagse namen. Het hoeft immers niet per se allemaal Haags te zijn, verklaart hij: “Het gaat om een ode aan de beatstad, aan de giganten die Den Haag qua popmuziek op de kaart hebben gezet.

Maar bands als Focus, Massada, et cetera, hebben ook een voorname rol gespeeld in de Nederlandse muziekgeschiedenis. Door de zendschepen die hier voor de kust lagen, is hun muziek hier aangespoeld als het ware. Dat geldt ook voor de muziek van buitenlandse bands die vanaf de Engelse piratenzenders die je hier kon ontvangen het land ingeslingerd werd. Dat alleen al maakt Den Haag historisch gezien belangrijk.”

Jan Akkerman

Niet alle groepen treden op in de originele of de beste formatie waarin zij ooit speelden. Maar ach, bezettingswisselingen waren er altijd al, ook bij de grootste bands. Zo ontbreekt gitarist Jan Akkerman bij Focus (bekend van ‘House of the King’, ‘Hocus Pocus’, ‘Sylvia’), waarvan de andere bepalende grootheid Thijs van Leer nog wel deel uitmaakt, evenals de op het oude nest teruggekeerde drummer Pierre van der Linden.

Bij Massada staan onder anderen oprichter en percussionist Johnny Manuhutu en gitarist Rudy de Queljoe (ex-Brainbox, ex-Flavium, ex-Vitesse) op het podium. Vier decennia geleden scoorde de Nederlands-Molukse band een nummer 1-hit met ‘Sajang É’ en kwam hun ‘Arumbai’ op twee. Genoeg grote namen dus op het podium. En dan hebben we het nog niet gehad over de verrassingsacts Gruppo Sportivo en Bombita’s, het spetterende damesduo dat ooit ook Herman Brood vocaal bijstond.

René Nodelijk op Haags Beat Festival

Haagse inbreng is er onder anderen van de inmiddels 75-jarige meester-gitarist René Nodelijk, die vanaf eind jaren vijftig met zijn bands een voorname rol speelde in de indorockscene. Zijn Rockin’ Sensation Boys waren een voorloper van de vele Haagse beatbandjes als The Motions en The Golden Earrings. Met zijn volgende band René and his Alligators maakte de oer-Hagenees furore met swingende instrumentals als ‘In The Mood’ en ‘Guitar Boogie’.

 

‘Come Closer’ was steunplaat bij Frits Spits.
René Nodelijk (gitarist)

 

Vanaf eind jaren zeventig begeleidde hij, onder anderen met Ton Scherpenzeel (Kayak) en Bert Ruiter (Focus, Earth & Fire) in de gelederen, zijn huidige vrouw Anja, artiestennaam Renée, die met singles als ‘Sweet Nothings’ en ‘Jimmy’ de hitlijsten bestookte. Sinds een decennia of drie gaat de band door het leven als Renée (met drie e’s) and the Alligators.

“‘Come Closer’ was steunplaat bij Frits Spits,” herinnert de nog immer actieve Nodelijk zich desgevraagd.

“‘High Time He Went’ was onze grootste hit als ‘Renée’. In Noorwegen kwamen we ermee op twee, achter een duet van Michael Jackson en Paul McCartney. Over het algemeen spelen we met zang van Anja. We eindigen de set met ‘Alligator Boogie’, een latere bewerking van ‘Guitar Boogie’. Verder spelen we nummers als ‘In The Mood’ , ‘Sweet Georgia Brown’ en ‘Al Capone’, een soort indonummertje. We beginnen met ‘In The Hall of the Mountain King’, uit ‘Peer Gynt’ van Edvard Grieg.” Oude krakers in een modern, stevig rockjasje.

Cesar Zuiderwijk

Een initiatief als het Haags Beat Festival juicht de oudgediende toe: “Hartstikke leuk natuurlijk. Een weerzien ook met oude bekenden als Dany Lademacher, Thijs van Leer, Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk. Volgens insiders heb ik Rinus nog gitaarles gegeven toen die een jaar of dertien, veertien was.”

De geboren en getogen Nodelijk is still going strong. In zijn huidige woonplaats Baarn geeft hij nog altijd gitaarles. Met zijn vrouw schrijft hij ‘behoorlijk te gekke, nieuwe nummers’. “Ik componeer en arrangeer, Anja schrijft teksten. Bezig blijven houdt je jong en fit.”

Verse line-up

Vergeleken met vorig jaar heeft de festavalorganisatie voor een vrijwel volledig verse line-up gezorgd, met hier en daar dezelfde mensen. Serban: “Woody Brunings was hier in 2017 met de Crazy Rockers, nu speelt hij twee nummers mee in de finaleband.”

In die Haags getinte groep, onder leiding van gitarist Peter Langerak (onder meer Sfinx, Vitesse, I’ve Got The Bullets), zullen onder anderen opdraven Nicko Christiansen (Livin’ Blues), Rinus en dochter Natousch Gerritsen, Cesar Zuiderwijk en Diane Marshall van Rainbow Train, een succesvol project van wijlen Hans Vermeulen uit de jaren zeventig.

Ook Polle Eduard (ex-Tee Set, After Tea, Drama) doet mee. Aanvankelijk zou hij op het podium staan met The Rest, dat hij in de jaren negentig vormde met Vermeulen. Wegens lichamelijke malheur van bassist Len Bouman gaat dat niet door. De organisatie strikte The Black Albino’s als vervangers.

Een apart onderdeel zijn de interviewblokken van presentator Fred Zuiderwijk met ‘Haagse Iconen’. Nieuw is de bijdrage van Ready To Play, een bandcoachingproject voor jonge talenten. Voor de inwendige mens kunnen bezoekers terecht bij de Indische cateraar Soeboer en de Hollandse hap van het Openluchttheater.

Haags Beatfestival, zondag 8 juli, 13.00-22.00 uur, Zuiderparktheater. Meer informatie: www.haagsbeatfestival.nl

 

Standaardportret
Bekijk meer van