Schollenpop, Hollandse meezingers en stoere rock op Zuiderstrand (Den Haag)

Schollenpop viert dit jaar twee dagen feest op het Zuiderstrand. Met op 2 augustus Nederlandstalige muziek en op 3 augustus een popfestival met onder anderen Tim Akkerman en Vandenberg’s Moonkings.

Door

Schollenpop heeft in vergelijking met de andere muziekfestivals in Den Haag een bijzondere troef in handen: het strand. Het vormt een essentieel bestandsdeel van het evenement volgens medeprogrammeur Valentijn Twisk, die opgroeide in Duindorp.

“Ik woon nu in Loosduinen maar mis Duindorp nog steeds en vooral de zee. Ik kwam voor het eerst in aanraking met Schollenpop in 1997. Ik speelde toen in bandjes en ben een kijkje gaan nemen. Ik was gelijk verkocht. Het was echt gaaf, ook al was het klein en eenvoudig opgezet. Zo ben ik erin gerold. Ik kende mensen van de organisatie zoals oprichter Jaco Spaans en programmeur Ramon Fehling, dus het was makkelijk om met ze samen te werken.”

Schollenpop

Twisk heeft een grote passie voor muziek en is ook vocal coach. Schollenpop heeft echter een speciaal plekje in zijn hart.

“Ik heb daar ontdekt dat er festivalbloed door mijn aderen stroomt. Ik zeg weleens tegen mensen: ik heb de mooiste baan van de wereld met al de activiteiten die ik doe. Natuurlijk is het veel werk, maar het is zo mooi om mensen te zien genieten van muziek.”

‘Supergezellig’

Schollenpop is sinds vorig jaar met iets nieuws begonnen: Hollands Feest aan Zee. Dat evenement vindt plaats op vrijdag 2 augustus, de dag vóór het festival. “We willen ook andere mensen muzikaal  aan hun trekken laten komen en kwamen toen op het idee om een feest in het teken van Nederlandstalige muziek te organiseren. De eerste keer was echt supergezellig. Je ziet dan twee types rondlopen: mensen die steeds drankjes halen en mensen die helemaal losgaan op Hollandse hits. Dit jaar hebben we een spetterende line-up met onder anderen Anita Meyer, Django Wagner en Wesly Bronkhorst.”

 

Ik woon nu in Loosduinen maar mis Duindorp nog steeds en vooral de zee
Medeprogrammeur Valentijn Twisk

Tim Akkerman

De zaterdag staat in het teken van de rock. “Dit jaar kijk ik erg uit naar Tim Akkerman & The Ivy League. Ik ken hem al sinds hij een kleine Tim was en zong bij Di-rect. Ze hebben nog als beginnende band bij ons in de voorrondes gestaan in de Duinslag. Het is daarom leuk om te ervaren hoe hij zich muzikaal heeft ontwikkeld. Verder is de band Anemone ook een topper met hun psychedelische new wave en warme sound. Ideaal voor op het strand.”

Een andere opvallende naam is Vandenberg’s Moonkings. Een hardrockband die lekker ruig klinkt en zijn inspiratie haalt uit rock en heavy metal uit de jaren zeventig en tachtig. En dan is er Nona, een zangeres die met haar charismatische stem moeiteloos kan wisselen tussen doorleefde blues en sfeervolle soul.

Beginnende bandjes

Voor de programmeurs van Schollenpop is muzikale diversiteit zeker belangrijk. “Ik probeer met Ramon en Jaco zo breed mogelijk te programmeren, maar wel op basis van kwaliteit. Het helpt dat wij ook een brede muzieksmaak hebben. Je zal altijd wel een rockband zien, maar ook wat punkrock, new wave of gewoon een ouderwetse popband. Ramon heeft altijd hele goeie ideeën en ik speel dan advocaat van de duivel. Ik kijk bijvoorbeeld of ze al eerder op een festival hebben gestaan of net een optreden hebben geboekt in de buurt. Daarnaast is een van onze doelstellingen dat wij er zijn voor beginnende bandjes. Wij geven ze de unieke kans om op het strand te spelen.”

Killing Joke

Volgens Valentijn Twisk heeft Schollenpop ook een historie waar menig Haags festival een puntje aan zou kunnen zuigen. “Grote buitenlandse bands zoals Killing Joke, Sepultura en Fish hebben hier opgetreden. En dan zijn er ook nog Nederlandse acts die een succesvolle doorstart hebben gemaakt zoals Krezip en Jet Rebel. Wat je steeds terughoort, is hoe kicken ze het vinden om op Schollenpop te staan. Zo zei de bekende hardrockzanger en gitarist Danko Jones dat het voor hem de eerste keer was dat hij op het strand had opgetreden en hoe tof dat was. Het festival heeft gewoon een relaxte sfeer. Je ziet kinderen spelen en omaatjes die op kleedjes zitten en muziek luisteren, en alle leeftijden daartussenin. Dat is de magie van het strand en de ideale receptuur voor een echt zomers festival.”

Hollands Feest aan Zee en Schollenpop, vrijdag 2 augustus en zaterdag 3 augustus, Zuiderstrand Scheveningen. Meer informatie: www.schollenpop.nl en www.hollandsfeestaanzee.nl

 

Standaardportret
Bekijk meer van